Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Rieka Nitra
Foto: ilustračné, © NitraDen.sk
2. novembra 2017 Správy NitraIné správy z Nitry od NitraDen.skSITA, © SITA 2017 Diskusia()

Ministerstvo životného prostredia sprísni vypúšťanie odpadových vôd do rieky Nitra

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) sprísni pravidlá pre vypúšťanie odpadových vôd do rieky Nitra. Ako informoval hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák, MŽP totiž odmietlo chemickej spoločnosti Fortischem v Novákoch udeliť výnimku na výrobný proces, pri ktorom sa používa ortuť.

„Od 12. decembra teda spoločnosť už touto metódou nebude môcť vyrábať chlór, čo sa, prirodzene, prejaví aj na dopadoch na životnom prostredí,“ uviedol.

Na znečistenie rieky Nitra opakovane upozornila organizácia Greenpeace Slovensko, ktorá testovala vzorky odpadových vôd z chemického závodu v Novákoch. Vzorky obsahovali toxické látky v koncentráciách, z ktorých niektoré prekračovali zákonné limity. Jedno z najväčších rizík pritom predstavuje ortuť, ktorej obsah v šiestich vzorkách mal niekoľkonásobne vyššiu koncentráciu než je povolené. Ortuť patrí medzi ťažké kovy, ktoré sú pre živý organizmus škodlivé i v tom najmenšom množstve, a je zaradená do zoznamu prioritných nebezpečných látok. Greenpeace v tejto súvislosti poukázala aj na nefunkčný systém kontrol odpadových vôd vypúšťaných do životného prostredia.

Ako uviedla v reakcii manažérka pre komunikáciu spoločnosti Fortischem Anna Vojteková, od roku 2012 chemický závod znížil množstvo emisií do ovzdušia a vôd o asi 70 percent oproti predchádzajúcemu obdobiu. Zdôraznila, že spoločnosť dodržiava limity na emisie ortuti, ktoré jej v povolení stanovila Slovenská inšpekcia životného prostredia. Ortuťová elektrolýza sa v chemickom závode používa na výrobu hydroxidu sodného, vodíka a chlóru. „Z dôvodu vylúčenia ortuti z výrobného procesu je najvýznamnejšou investíciou v súčasnom období výstavba membránovej elektrolýzy. Tá úplne nahradí pôvodnú ortuťovú elektrolýzu,“ informovala Vojteková.

Dodala, že novú technológiu začnú používať v decembri tohto roku, v súčasnosti prebiehajú stavebné a montážne práce nových technologických zariadení. „Uvedením novej membránovej elektrolýzy do prevádzky bude ortuť z výrobného procesu úplne vylúčená,“ uzavrela.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X