Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Zilik diela bronzovy mec, fontana
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
SITA, maps.google.sk
19. októbra 2017 Správy NitraIné správy z Nitry od NitraDen.skSITA, © SITA 2017 Diskusia()

Vo veku 69 rokov zomrel akademický maliar a sochár Marián Žilík

Vo veku 69 rokov v stredu zomrel akademický maliar, sochár a fotograf Marián Žilík. Je autorom mnohých umeleckých diel, ktoré zdobia Nitru. Tematicky sú orientované na Veľkú Moravu a jej dedičstvo.

Vytvoril bronzový meč, ktorý sa nachádza pred budovou Ponitrianskeho múzea na pešej zóne. Ide o zväčšenú kópiu historického meča, ktorý pochádza zo súboru pamiatok kniežacieho hrobu z 9. storočia. Meč je hlboko zabodnutý do zeme a má symbolizovať mier.

Ďalšími jeho dielami sú studňa z bronzu, rovnako so symbolikou Veľkej Moravy, tiež Žulová fontána na pešej zóne pred Domom módy. Ako sa píše na internetovej stránke mesta Nitra, v hornej časti vyviera voda a dopadá na podstavec a mizne v kruhovom objatí bronzovej mreže ako symbol Veľkej Moravy. Na Nitrianskom hrade sa nachádza jeho Pamätník milénia – Proglas. Sochársky dotvoril aj architektúru námestia v Topoľčanoch.

Marián Žilík žil a tvoril v Nitre. Za svoje diela získal Cenu Martina Benku a Cenu Dušana Jurkoviča. Pracoval aj ako pedagóg na Katedre výtvarnej tvorby a výchovy Pedagogickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, kde viedol odbor fotografia.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X