Nitrianska SPU podpísala zmluvu o spolupráci s pivovarníckou spoločnosťou
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre sa môže pochváliť významnou spoluprácou. Rektor univerzity Peter Bielik nedávno podpísal zmluvu o spolupráci s pivovarníckou spoločnosťou Heineken.
Ako uviedla univerzita prostredníctvom svojho webu, spolupráca prinesie odbornú prax a obojstranne vzájomné výhody.
Rámcovú zmluvu o spolupráci vo vedeckovýskumnej a aplikačnej činnosti podpísali 10. novembra 2016 na pôde SPU v Nitre rektor univerzity Peter Bielik a za Heineken Slovensko technický riaditeľ Milan Slávik. Na podpise zmluvy sa zúčastnili aj ďalší zástupcovia univerzity či firmy.
„Základom vedeckovýskumnej a vývojovej činnosti bude plnenie úloh vedeckého, technologického a technického rozvoja v oblastiach dôležitých pre rozvoj inovačného potenciálu firmy, a to hlavne v spolupráci s VC ABT SPU. Spolupráca bude prebiehať v oblasti aplikovaného výskumu, pri vývoji nových technológií,“ uviedla nitrianska SPU.
Ako ďalej univerzita informovala, spolupráca sa bude realizovať „prostredníctvom činností súvisiacich so sladovníckou a pivovarníckou problematikou, spolupráce na projektových zámeroch v rámci programu spoločného výskumu, konzultácií súvisiacich s inováciami v pivovarníckych technológiách, prípravy testovacích várok piva vrátane analýz vstupných surovín, medziproduktov a finálnych výrobkov, ich vyhodnotení, overovaní nových, resp. inovatívnych technologických postupov výroby piva, inovačného výskumu v oblasti nápojov, výskumu zameraného na hodnotenie kvality jačmeňa, výroby a hodnotenia kvality sladu a pod.“
Podľa riaditeľa spoločnosti Milana Slávika sa kooperácia medzi SPU a Heinekenom začala už pred podpisom zmluvy. „Naša spoločnosť má veľmi plodnú a intenzívnu viacročnú spolupráca s SPU. Ide najmä o oblasť šľachtenia, kultivácie a definovania agrotechnických podmienok sladovníckeho ozimného alebo jarného jačmeňa. Podpísanie novej zmluvy dáva možnosť vzájomne výhodnú kooperáciu naďalej rozvíjať a prehlbovať. V rámci Heinekenu máme druhú najväčšiu sladovňu v Hurbanove, ktorá produkuje 110-tisíc ton sladu za rok. Na to potrebujeme ročne okolo 135-tisíc ton sladovníckeho jačmeňa. Naším cieľom je získať ho z domácich zdrojov, a to aj v rámci udržateľnosti životného prostredia,“ vyjadril sa Slávik.
Podľa univerzity Slávik tiež konštatoval, že vo firme riešilo svoje diplomové práce niekoľko študentov z SPU. „V našej spoločnosti pôsobia viacerí úspešní absolventi SPU a to aj na vedúcich pozíciách. Neustále rozširujeme potenciál náboru talentov. Máme záujem o šikovných absolventov z SPU, najmä tých, ktorí majú vynikajúce poznatky z agronómie, z oblastí súvisiacich s jačmeňom, sladom, pivom,“ webová stránka SPU citovala slová Slávika.
Riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech Tatiana Bojňanská uviedla, že VC ABT „umožňuje realizovať vedeckovýskumné a vývojové aktivity s možnými aplikačnými vstupmi pre partnera.“
„Na záver hostia z Heinekenu v sprievode s rektorom SPU a riaditeľkou VC ABT navštívili Experimentálny pivovar VC ABT a samozrejme, ochutnali pivo, z dielne tohto univerzitného pivovaru,“ uzatvára SPU v Nitre.
Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.
K téme
Témy
Najčítanejšie za týždeň
Neprehliadnite
Máte tip na článok? Napíšte nám TU
Sledujte novinky z Nitry na:
Facebooku NitraDen.sk
Instagrame @nitraden.sk
...alebo ich odoberajte cez e-mail: