Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
NITRA: Pozemky automobilky Jaguar
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Koláž: SITA/archív PK
4. apríla 2016 Rozhovory od NitraDen.sk© NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.

Rozhovor s riaditeľom personálnej spoločnosti: Toto odporúča záujemcom o prácu v automobilke Jaguar Land Rover

Príchod automobilky Jaguar Land Rover je podľa Petra Križana, riaditeľa personálnej spoločnosti Personality, pre Nitru a okolie veľkou šancou. V rozhovore s ním sa dozviete, aké sú jeho odporúčania pre tých, ktorí sa chcú v automobilke zamestnať, a tiež si prečítate niečo o tom, ako personálne spoločnosti fungujú.

Aká je situácia v zamestnanosti v súvislosti s príchodom firmy Jaguar Land Rover na Slovensko?

Zatiaľ je to všetko na úrovni príprav, hoci sa objavili nejaké šumy, že výber najmä tých kľúčových pozícií už prebieha. My sme v kontakte s Anglickom, ale čakáme na konkrétnu príležitosť. Pripravujeme workshop zameraný na to, „Ako uspieť na pracovnom pohovore pre Jaguar Land Rover“. Taktiež sme oslovili niekoľkých ľudí, ktorí v Anglicku pre Jaguar Land Rover pracujú, aby prišli a priblížili svoje skúsenosti. Prípadným záujemcom o prácu môžeme odporučiť, aby študovali anglický jazyk a zdokonaľovali sa v nejakom technickom smere.

Je tu dostatok odborníkov pre takúto firmu?

Čo sa týka pracovných kapacít, funguje to na princípe pyramídy, najviac ľudí pracuje vo výrobe, potom nasledujú ľudia, ktorí ich riadia, ďalej vyšší manažment a najvyššie riadiace kruhy firmy. Prvé dve úrovne budú mať najväčší problém získať kvalitných ľudí, predsa len trh sa nedá nafúknuť a blízkosť iných výrobných podnikov, napríklad PSA v Trnave, bude v tomto smere komplikovať situáciu. Tie vyššie pozície by nemalo byť ťažké obsadiť, kvalitných manažérov nebude až taký problém nájsť. Základná jednoduchá evidencia záujemcov prebieha na webe, ktorý spustilo Ministerstvo práce a sociálnych vecí a rodiny, cez rýchly a jednoduchý formulár. Nakoľko však bude tento predbežný zber kontaktných údajov relevantný pre ďalšie získavanie pracovných síl, uvidíme. Je to však veľká šanca pre Nitru a okolie.

Prečo si firmy nehľadajú vhodných zamestnancov samy?

Je niekoľko dôvodov. Firmy na to nemajú ľudské kapacity, teda ak by niekoho vyčlenili, už by to mal ako vedľajšiu prácu. Navyše ten človek sa v tom ani nemusí vyznať a trvalo by to príliš dlho. My v priebehu pár dní vieme správneho človeka nájsť, firme ho odporučiť a dohodnúť s ním stretnutie. Mnohokrát je dôvodom to, že tá pozícia je novovytvorená, takže firma ešte nemusí poznať úplný obsah a rozsah činnosti, ale my to vieme, keďže s tým máme skúsenosti. Niektoré pozície sa obsadzujú namiesto zamestnanca, ktorý tam ešte pracuje. Možno ten človek nepodáva výkon, ako si firma predstavuje, preto rozmýšľajú o zmene. Samozrejme, chceli by vedieť, či je na trhu niekto, kto by to robil lepšie, výkonnejšie, efektívnejšie a oslovia nás s touto požiadavkou výmeny.

V čom sa odlišujete od ostatných personálnych agentúr?

Je to v našich štyroch základných pilieroch: pozície obsadzujeme formou Recruitment – teda formou náborových kampaní, inzerciou alebo formou sociálnych sietí, kde ľudia reagujú; Executive Search – vytipujeme si ľudí vo firmách a následne ich oslovujeme pre inú firmu, motivujeme ich na stretnutie s inou firmou; vytvárame profesionálne profily na sociálnej sieti LinkedIn – ide o medzinárodnú službu, ktorú vykonávame v šiestich jazykoch; rýchly prenájom manažérov do firiem – teda zabezpečíme náhradu počas dlhšieho výpadku súčasného manažéra, ale len na určitý čas. Poslednými dvomi piliermi sa odlišujeme od bežných personálnych agentúr, ktoré vám túto službu neposkytnú.

Aký je teda rozdiel medzi personálnou agentúrou a úradom práce vo všeobecnosti?

Úrad práce eviduje ľudí, ktorí sú bez práce, a pomáha im nájsť si prácu. My, naopak, pomáhame firmám získať správnych ľudí.

Ako sa vytvára databáza ľudí s ktorou pracujete?

Robí sa to napríklad cez odporúčanie, ale máme aj svoje zdroje kontaktov. Pomocou nich si vytvárame databázu, ktorá je už veľmi široká. Ďalšou možnosťou je registrácia cez kontaktný formulár na našej webovej stránke a tiež sú rôzne sociálne siete a pracovné portály. My sa orientujeme na obsadzovanie pozícií pre stredný a vyšší manažment, top manažment.

Ako vznikla myšlienka založiť firmu – personálnu agentúru?

Myšlienka vznikla v roku 2006 tak, že sme si spravili prieskum spokojnosti, resp. nespokojnosti s personálnymi agentúrami. Tieto zistenia sme vyhodnotili a využili vo svoj prospech. Od začiatku sme vedeli, že sa chceme orientovať na kľúčové pozície firiem, orientujeme sa vo veľkej miere na zahraničné spoločnosti pôsobiace na Slovensku alebo v Českej republike. V rokoch 2008 a 2009 sme skončili vo vyhodnotení TOP personálnych agentúr v prvej desiatke na Slovensku.

Čo by mali mladí ľudia robiť, aby si našli dobrú prácu?

Mladí by sa mali určite sústrediť na cudzie jazyky. Vedieť sa dobre odprezentovať je veľmi dôležité, jazyková bariéra je obrovským problémom. Myslíme tým štandardnú úroveň, odborné veci si každý doštuduje postupne. Stále je najdôležitejšia angličtina, nemčina a pribúda francúzština.

Akú máte skúsenosť s mladými ľuďmi, čo by mohli na sebe zmeniť, kde robia chyby?

Nemali by zabúdať na to, čo sa naučili v škole a zároveň to rozvíjať ďalej. V školstve sa málo venuje sebaprezentácii, učeniu sa toho, ako si vytvoriť podklady, aby sa človek vedel odprezentovať. V školskom systéme to figuruje minimálne a chýba to aj v našej mentalite. Sme národ pracovitý, usilovný, kreatívny, ale málo odvážny. Najlepšia možnosť, ako si nájsť dobrú novú prácu, je robiť dobre tú súčasnú.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X