Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Fakultná nemocnica s poliklinikou ´ilina. ´ilina, 7. december 2012. Foto: SITA/Milo Fabian
Ilustračná foto: SITA/Milo Fabian
30. októbra 2013 Správy Nitra od NitraDen.skTASR Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona ilustračné: SITA/AP

Krajským nemocniciam hrozia sankcie za verejné obstarávania v minulosti!

Nitra 30. októbra – Nezisková organizácia Nemocnice s poliklinikami (NsP) zriadená Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) na spravovanie topoľčianskej a levickej nemocnice hospodári tento rok s pozitívnym výsledkom. Ako uviedla riaditeľka NsP Marta Eckhardtová, na konci augusta 2013 vykazoval predbežný kladný výsledok hospodárenia sumu 510.079 eur. Zároveň však upozornila, že ďalšie pôsobenie oboch nemocníc sa nesie aj naďalej v podmienkach vzniku možného finančného deficitu. Riziko pre hospodárenie nemocníc podľa jej slov predstavuje už zrealizované i ďalšie plánované zvyšovanie platov lekárov. Hrozbu predstavujú aj očakávané penalizácie dodávateľov nemocníc za oneskorené úhrady a ďalšie faktory.

Hospodárenie nemocníc môže negatívne ovplyvniť aj prípadná sankcia od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ten voči nemocniciam vedie správne konanie vo veci viacerých obstarávaní z roku 2010, kedy kraj preberal nemocnice od súkromného prevádzkovateľa. „V tom čase bolo potrebné zabezpečiť prevádzku, takže všetky služby boli zabezpečené formou rokovacieho konania bez zverejnenia. Šlo napríklad o pranie, dodávky potravín, bola tak riešená dodávka informačného systému a ďalšie veci, ktoré sú potrebné na to, aby mohla nemocnica fungovať. Vzhľadom na to, že podľa ÚVO nešlo o mimoriadnu udalosť v zmysle dikcie zákona o verejnom obstarávaní, môže sa toto konanie skončiť aj sankciou, suma stanovená nie je, pretože konanie ešte nebolo ukončené,“ povedala Eckhardtová.

Podľa jej slov v súčasnosti fungujú obe krajské nemocnice v štandardnom režime a dokážu zabezpečiť zdravotnú starostlivosť na primeranej úrovni. Podľa výsledkov prieskumu, ktoré zverejnila Všeobecná zdravotná poisťovňa, však pacienti s nemocnicami v Leviciach a Topoľčanoch nie sú veľmi spokojní. Z 81 nemocníc skončila topoľčianska na 54. mieste a levická na 74. mieste. Eckhardtová si myslí, že výsledky prieskumu netreba preceňovať. „Ja by som to ani tak nebrala. Ak bolo oslovených viac ako 10.000 pacientov a návratnosť odpovedí bola ani nie 30 percent a navyše nevieme, koľko pacientov sa vyjadrovalo k našim nemocniciam, tak si myslím, že relevantnosť toho hodnotenia spokojnosti je veľmi nízka. Ja by som sa týmto hodnotením veľmi nezaoberala,“ dodala.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X