STREKOV: Z miestnych vinohradov pochádza skvelé víno i moderné novošľachtence
Strekov 28. septembra – Už dlhé stáročia sa v Strekove pestuje hrozno a dorába sa dobré víno. Okrem priaznivej klímy predurčuje tento región na vinárstvo aj vhodná pôda. Niektorí vinári hovoria, že k zvláštnej tunajšej mikroklíme prispieva aj odparovanie vody z neďalekých Parížskych močiarov. Vinič sa tu pestuje už od 16. storočia. Strekovčania sa svojich viníc nevzdali ani počas minulého režimu. Podľa starostu obce Jána Téglása tu aj napriek kolektivizácii zostalo v súkromných rukách 200 hektárov pôdy. „Bola to v časoch socializmu taká rarita, že 200 hektárov bolo v družstve a rovnakú výmeru vlastnili súkromí vlastníci,“ hovorí.
V čase socializmu, ale aj v nedávnych 90. rokoch sa v Strekove dorábalo výborné hrozno, ktoré však končilo vo veľkých závodoch, kde sa menilo na Nitrianske knieža, Venušino čaro a iné vína známe z minulosti. Neskôr sa zo strekovského hrozna už robili kvalitné vína, stále však vo vinárstvach v iných kútoch Slovenska, napríklad v Malokarpatskej oblasti. „Dnes tu máme tri, možno štyri väčšie vinárstva a desiatky malých pestovateľov a tí už vyrábajú vlastné vína. V Strekove sú také danosti, že niektoré odrody tu majú cukornatosť aj 30 stupňov. Podmienky máme teda veľmi dobré. Pôda je taká, že udrží kyselinky. Niektorí hovoria, že tu v Strekove sú najlepšie pôdne aj teplotné podmienky,“ konštatuje Téglás. Z bielych vín sa tu najčastejšie dorába rizling a veltlín. Z červených je to frankovka modrá, svätovavrinecké a alibernet.
Práve zo Strekova pochádzajú aj takzvané novošľachtence, z ktorých zrejme najznámejšia je odroda Devín. Podľa slovenských riek sú pomenované napríklad aj odrody Dunaj či Hron. „Za týmto úspechom stojí šľachtiteľ Ondrej Korpás. Pôsobil tu na družstve nejakých 35 rokov a naozaj sa mu podarilo vyšľachtiť nové druhy odrôd, o ktoré je u nás, ale už aj v iných krajinách čoraz väčší záujem,“ povedal starosta.
Dobré meno tunajších vín dnes pomáha šíriť aj Strekovský vínny festival, ktorý má tento rok za sebou šiesty ročník. „Je dobré, že sa nekoná niekde v centre obce, ale priamo medzi pivničkami. Tu vinári predstavujú svoje najlepšie vína, ktoré sa naozaj vyrábajú iba pôvodnými starobylými metódami, tak, ako to robili ich otcovia. Svoje vzorky predstaví vždy 25 až 28 vinárov a ďalší hostia. Tento rok sme tu mali napríklad vinárov z Rakúska, Rumunska a zo Slovinska,“ dodal Téglás.
Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.
K téme
Témy
Najčítanejšie za týždeň
Neprehliadnite
Máte tip na článok? Napíšte nám TU
Sledujte novinky z Nitry na:
Facebooku NitraDen.sk
Instagrame @nitraden.sk
...alebo ich odoberajte cez e-mail: