Rozhovor: Ako zvládala koronakrízu nová kaviareň Caffee tree friends na Palárikovej?
Útulná kaviareň Coffee tree friends na Palárikovej ulici je už otvorená. Počas predchádzajúcich dní koronakrízy menila svoj charakter. Prinášame vám rozhovor s majiteľom kaviarne Petrom Balkom.
V rozhovore sa dozviete:
- Dopad koronavírusu na chod kaviarne.
- Čo viedlo k otvoreniu novej kaviarne.
- Aký je jej cieľ.
- Aký je koncept kaviarne.
Aký má vplyv na chod kaviarne koronavírus?
„Vplyv koronavírusu na náš podnik a celkovo, všetky podniky v gastre je obrovský. Museli sme zatvoriť medzi prvými a do normálneho režimu sa vrátime ako poslední. Pre nás, ako začínajúci podnik hotová katastrofa. Ešte sme sa nestihli ani rozbehnúť a už sme boli nútení prevádzku zavrieť.
Bolo to presne v piatok 13. marca. Veľká vďaka však patrí majiteľom budovy, ktorí boli veľmi ochotní a zhovievaví a pomohli nám sa s touto nepríjemnou situáciou lepšie vysporiadať a taktiež dobrým ľuďom, ktorí nás podporili kúpou poukážky „Pomocná ruka pre Coffee tree friends“, ktorú budú môcť neskôr využiť.“
Predávate zatiaľ aj kávu so sebou, prípadne máte otvorenú terasu, kde si ľudia môžu vychutnať nápoje či koláčiky? (Rozhovor vznikal v čase, keď bolo možné len prevádzkovať terasy a výdajne)
„Nariadenia vlády a ich podmienky pre fungovanie kaviarní či barov sa menili doslova zo dňa na deň. Najprv sme nemohli mať otvorené vôbec, potom to mohol byť predaj cez „okienko“, teraz môžeme mať vonku už aj terasu, avšak za prísnych podmienok.
Prispôsobili sme sa situácií a väčšinu produktov z nášho menu zákazníkom vieme zabaliť so sebou. Pre tých, ktorí si chcú vychutnať pocit, že sú opäť v kaviarni, máme prichystanú letnú terasu, na ktorej i vás radi privítame a obslúžime.
Momentálne dokončujeme naše nové letné menu plné osviežujúcich limonád, drinkov či kokteilov. Určite sa máte načo tešiť. Snáď sa čoskoro veci vrátia späť do normálu a my vás budeme môcť privítať bez obmedzení u nás na terase či vnútri v podniku. Tešíme sa na vás.“
Vaša kaviareň je v Nitre pomerne nová, čo vás viedlo k otvoreniu si práve kaviarne?
V júli minulého roku som dostal príležitosť prebrať priestor po končiacej herni v centre mesta. Nasledovali 3 mesiace plné prerábania, vymýšľania a tvorenia, až sa mi za veľkej pomoci rodiny, priateľky a kamošov podarilo v novembri otvoriť kaviareň Coffee tree friends na Palárikovej ulici v Nitre.
Pod našim vedením kaviareň funguje cca pol roka, avšak možno si čitatelia spomínajú, že kaviareň s názvom Coffee tree friends na Palárikovej už kedysi fungovala. Je to tak, založili ju moji kamaráti asi pred 4 rokmi a vytvorili z nej obľúbený podnik v Nitre.
Veľa ľuďom, vrátane mňa bolo ľúto, že neskôr museli skončiť. Práve obľúbenosť, lokalita a podľa môjho názoru nedostatok kvalitných podnikov v meste, nás viedla k otvoreniu našej kaviarne.“
Aký je cieľ podniku?
„V dnešnej dobe nie je problém zohnať kvalitných dodávateľov či suroviny do podniku, problém a výzva je, robiť to dobre a byť iný. Naším cieľom bolo od začiatku vytvoriť podnik s dušou, do ktorého keď vkročíte, zapamätáte si ho.
Práve preto máme v kaviarni viacero dominantných prvkov, ktoré si s nami ľudia rýchlo spoja. Či už je to živý strom v strede kaviarne, obrovská Art-deco tapeta, „barové sedenie vo výklade“ orientované do ulice či veľké množstvo živých zelených rastlín, ktoré dotvárajú príjemnú atmosféru. Samozrejme, stále je kvalita surovín na prvom mieste.
Práve preto spolupracujeme výhradne so slovenskými dodávateľmi. Či už je to výberová káva od chalanov z Banskej Bystrice, celosvetovo oceňovaná čokoláda Lyra, sypané čaje z Nitry, sirupy do limonád z Ulíča na východe Slovenska, vína z Levíc a Pezinka, či koláčiky od dodávateľov z blízkeho okolia.“
Ako vznikol názov a koncept kaviarne?
„Ako som už spomínal, názov vytvorili predchádzajúci majitelia a nám sa stále páčil, tak sme sa rozhodli vrátiť Coffee tree friends späť na kaviarenskú mapu Nitry.
Koncept a fungovanie nášho podniku možno rozdeliť na dve časti. Ráno a doobeda fungujeme prevažne ako kaviareň, kde ľudia začínajú svoj deň skvelou kávou s koláčikom, prípadne vyskúšajú náš brunch a podvečer či v noci, sa kaviareň mení na bar, v ktorom si môžete dať drinky, vínko či tvrdý alkohol.
Tieto dve časti podniku sa však vzájomne nevylučujú. To znamená, že ak dostanete chuť ráno o 8 na Gin-tonic, radi Vám ho pripravíme, tak isto, ako vám radi pripravíme espresso či cappuccino s koláčikom o 22.00 hod.“
Ďakujeme za rozhovor pre NitraDen.sk
Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.
K téme
Témy
Najčítanejšie za týždeň
Neprehliadnite
Máte tip na článok? Napíšte nám TU
Sledujte novinky z Nitry na:
Facebooku NitraDen.sk
Instagrame @nitraden.sk
...alebo ich odoberajte cez e-mail: