Foto: Nitriansky vínny festival – kvalitné slovenské vína zaostávajú za toskánskymi v cene, tvrdia vinári
Nitra 9. novembra – V šiestich okolitých obciach otvorilo dvere svojich prevádzok ďalších 36 vinárstiev. Svoju premiéru mala 40 metrov dlhá ručne kopaná pivnica, ktorá bola pod hradom otvorená po prvýkrát.
Jesennú slávnosť vinárov z Nitrianskej vinohradníckej oblasti spestrili vína talianskych vinárov z oblasti Toskánska. Vinári z mikroregiónov Florencia, Siena, Montalchino, Montepulciano, Volterra a San Gimignano priviezli nielen svoje typické vína, ale aj olivové oleje, syry či mäsové výrobky.
„Festival bol príležitosťou pre slovenských i talianskych vinárov porovnať svoje vína a vymeniť si skúsenosti,“ skonštatoval hlavný organizátor festivalu, nitriansky chirurg Štefan Kóňa. Podľa jeho slov Talianov prekvapila srdečnosť Slovákov, ocenili kvalitu našich vín i syrov. „Tie najkvalitnejšie toskánske vína boli veľmi dobré, no naše v ničom nezaostávali. Možno v cene, pretože fľaša toskánskeho kvalitného vína vyšla na 30 eur, slovenského na polovicu,“ porovnal Kóňa.
Nitrianski vinári sa prezentovali charakteristickými bielymi vínami, predovšetkým Rizlingom, Chardonnay či Veltlínskym zeleným. K najvyhľadávanejším patrili Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Sauvignon, Rulandské šedé, z modrých odrôd Svätovavrinecké, Frankovka a Alibernet. Atraktívne boli aj novošľachtence Nitria či Rudava. K špičkovým vínam patria v súčasnosti podľa slov Kóňu vína z vinárstva Žitavské vinice.
„Ťažko povedať, koľko vína sa vypije počas festivalu, vinári to neradi prezrádzajú. No odhadujem, že každý z nich predá minimálne 30 až 35 litrov, a to hovorím o tých menších. U väčších to môže byť pokojne aj dvojnásobok,“ odhadol Kóňa spotrebu vína počas festivalu.
Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.
K téme
Témy
Najčítanejšie za týždeň
Neprehliadnite
Máte tip na článok? Napíšte nám TU
Sledujte novinky z Nitry na:
Facebooku NitraDen.sk
Instagrame @nitraden.sk
...alebo ich odoberajte cez e-mail: