Nitrianska mliekareň investovala do technológií, plánuje uviesť aj nové výrobky
Mliekareň mesačne vyrobí viac jogurtov, ako má Slovensko obyvateľov.
Mliekareň Agro Tami, a. s. so sídlom v Nitre prešla v posledných dvoch rokoch výraznou inováciou. Investovala do nových tetrapakových liniek aj rôznych technologických prerábok. Priama investícia do tetrapakových liniek dosiahla okolo 1,3 milióna eur, celkové náklady však boli vyššie.
„Keď zoberieme aj investície do opráv, údržby, obnovy a udržania dobrého technického stavu, tak to bolo okolo troch až piatich miliónov eur za posledné dva roky,“ povedal predseda predstavenstva Agro Tami Peter Schultz. Ďalšie investície do technológií už v tomto roku neplánujú. Súčasné stroje na momentálny objem výroby postačujú. Mliekáreň však pripravuje novinky v sortimente. „V tomto roku plánujeme zaviesť dva alebo tri nové výrobky, ktoré pevne veríme, že sa po prázdninách uplatnia na trhu,“ uviedol Schultz.
Ministerka Matečná vyzdvihla úsilie pozdvihnúť fabriku
Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná počas svojej piatkovej návštevy závodu Agro Tami v Nitre vyzdvihla úsilie slovenských investorov pozdvihnúť fabriku. Ako povedala, keď bol majiteľom tejto firmy zahraničný investor, zobral zo závodu to najlepšie a odviezol to preč. „Zobral so sebou technológiu, ktorou sa robili tzv. nášľahy, šľahané výrobky a aj celú technológiu na sušenie kravského mlieka, nechal tu len dlžoby. Česť slovenským investorom, že boli ochotní investovať a postavili fabriku na nohy,“ skonštatovala.
Spoločnosť Agro Tami denne spracováva 300-tisíc litrov slovenského mlieka. Mesačne vyrobí viac jogurtov, ako má Slovensko obyvateľov – aktuálne je to okolo šesť miliónov kusov, pričom kapacita ich výroby je ešte vyššia. Okrem toho vyprodukuje 380 ton nátierok, syry, čerstvé a trvanlivé mlieko, sladké a kyslé smotany, tvaroh, maslo, dezerty, šľahačky.
Celkovo vyrába okolo 240 produktov a to pod vlastnou značkou, ako aj pre značky obchodných reťazcov. V roku 2018 spoločnosť otvorila prevádzku na výrobu plesnivých, tvrdých a parených syrov a bryndze v Senici. V roku 2019 rozšírila v Nitre linku na spracovanie mlieka. V nitrianskom závode pracuje viac ako 200 zamestnancov. Peter Schultz hovorí, že nájsť pracovníkov do mliekárenstva nie je jednoduché. „Vypomáhame si brigádnikmi, no máme aj dlhoročných pracovníkov, ktorí to robia 20 – 30 rokov, napriek všetkým podmienkam,“ povedal.
Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.
K téme
Témy
Najčítanejšie za týždeň
Neprehliadnite
Máte tip na článok? Napíšte nám TU
Sledujte novinky z Nitry na:
Facebooku NitraDen.sk
Instagrame @nitraden.sk
...alebo ich odoberajte cez e-mail: