Najtvrdšiu vodu majú tri obce v okrese Nitra. Je tvrdá voda zdravá alebo škodlivá?
Mnohí Nitrania to poznajú veľmi dobre – rýchlovarné kanvice sú v krátkom čase zanesené od vodného kameňa, problémy s tvrdou vodou majú napríklad aj práčky.
Hygienici spracovali údaje za obdobie rokov 2006 – 2015 zo spolu 7 767 vzoriek vôd na Slovensku. Najvyššie hodnoty vápnika a horčíka namerali v obciach Hosťová (7,00 mmol/l), Kolíňany (6,99 mmol/l) a Dolné Obdokovce (6,96 mmol/l), všetky sú v okrese Nitra. Naopak, najmäkšiu pitnú vodu majú v obci Bacúch v okrese Brezno (0,21 mmol/l) a v Krahuliach v okrese Žiar nad Hronom (0,23 mmol/l).
Pod tvrdosťou vody sa vo všeobecnosti rozumie súčet obsahu vápnika a horčíka vo vode, ktoré sa do vody dostávajú vylúhovaním vápencov a dolomitov. Odporúčané hodnoty súčtu týchto prvkov v pitnej vode sú 1,1 – 5 mmol/l.
„Zo zdravotného hľadiska dávame prednosť tvrdšej vode vzhľadom na dokázaný preventívny vplyv na vznik srdcovo-cievnych ochorení, najmä na náhle úmrtie a tiež na ich antitoxidačnú funkciu – zabraňujú vstrebaniu niektorých toxických prvkov a ich prechodu z čriev do krvi. Súčasný stav poznania zatiaľ nepreukázal, že by tvrdosť pitnej vody v obvyklých hodnotách mala negatívny dopad na ľudské zdravie,“ uviedol Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
Nežiaducimi prejavmi zvýšenej tvrdosti pitnej vody v domácnostiach je tvorba vodného kameňa vo varných nádobách, teplovodných trúbkach, ohrievačoch vody a kotloch, usadeniny na ohrievacích telesách, vyššia spotreba pracích prostriedkov. „Tieto ‚technické‘ problémy sú však riešiteľné a nemali by byť uprednostňované pred zdravotným benefitom a priaznivým vplyvom vápnika a horčíka vo vode na naše zdravie,“ tvrdí úrad.
Prítomnosť vápnika a horčíka spolu s ďalšími minerálmi zároveň pomáha vytvárať príjemnú chuť vody. Pitná voda s nízkym alebo narušeným obsahom minerálnych látok je rizikovým faktorom pre vznik rôznych civilizačných chorôb a môže zvyšovať deficit vápnika a horčíka u tzv. „zraniteľných populačných skupín“, ktoré majú nedostatočný príjem týchto prvkov potravou z rôznych dôvodov. Príprava jedál v mäkkej vode vedie k ich ďalším stratám.
Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.
K téme
Témy
Najčítanejšie za týždeň
Neprehliadnite
Máte tip na článok? Napíšte nám TU
Sledujte novinky z Nitry na:
Facebooku NitraDen.sk
Instagrame @nitraden.sk
...alebo ich odoberajte cez e-mail: