Martin Hrnčár vyrába prvý nitriansky cider s chuťou ovocia
Nitran Martin Hrnčár sa počas svojho pobytu v Anglicku inšpiroval chuťou obľúbeného nápoja z jabĺk. Po rokoch experimentovania a hľadania správnej chuti sa stal prvým oficiálnym remeselným výrobcom cideru v Nitre.
Nitrianskym priekopníkom výroby cideru je Martin Hrnčár. Cider poznajú a s obľubou popíjajú najmä Angličania ako alternatívu piva, ale jeho chuť si nachádza čoraz viac priaznivcov aj v našich končinách. „Cider som sa rozhodol vyrábať počas pôsobenia vo Veľkej Británii. Zvažoval som, čomu sa chcem venovať po príchode Slovensko. Vtedy sa písal rok 2007,“ spomína Martin Hrnčár.
„Navštívil som viacero fabrík, zaoberajúcich sa výrobou cideru na juhovýchode Anglicka aj v Somersete, kde je sústredených množstvo výrobcov a organizujú sa tu cider festivaly. Som vyučený kvalitár v potravinárstve a všetko okolo výroby ma vždy fascinovalo. Chuť, ktorú som chcel prezentovať Slovákom, som mal hlboko zakorenenú v hlave a po príchode na Slovensko to bolo predovšetkým o hľadaní tých najlepších dostupných surovín, aby som mohol začať s výrobou.“
Po asi dvoch rokoch skúšania a kombinovania sa Martin dopracoval k chuti, ktorú už považoval za výnimočnú. „Kombinovala v sebe chute, ktoré som si priniesol z Británie a zároveň bola premostená s nastupujúcim trendom pitia cideru na Slovensku.“
Cider dostal názov Martin´s Cider po samotnom zakladateľovi. „Som hrdý na to, že naša firma je prvým oficiálnym remeselným výrobcom cideru v Nitre. Momentálne sú naše kapacity naplno využité a do budúcna plánujeme rozširovať kapacity podľa narastajúceho záujmu. Samozrejme, hľadáme aj ďalšie príchute a špeciály,“ hovorí Martin Hrnčár, ktorý do nitrianskej malovýroby vniesol osviežujúci alkoholický nápoj s ovocnou chuťou.
Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.
K téme
Témy
Najčítanejšie za týždeň
Neprehliadnite
Máte tip na článok? Napíšte nám TU
Sledujte novinky z Nitry na:
Facebooku NitraDen.sk
Instagrame @nitraden.sk
...alebo ich odoberajte cez e-mail: