K téme kauzy rizikového mäsa z Poľska sa vyjadril aj odborník zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity
Celá Európa v súčasnom období diskutuje o mäse z chorého hovädzieho dobytka z poľského bitúnku, ktoré sa dostalo okrem Slovenska aj do desiatok krajín Európy.
K tejto téme sa vyjadril aj prof. Jozef Golian, vedúci Katedry hygieny a bezpečnosti potravín SPU v Nitre. Informácie o chorom mäse vyvolávajú u spotrebiteľov a odbornej verejnosti veľké pochybnosti o systéme úradnej kontroly v Poľsku, ako aj o tom, kam až môže zájsť ziskuchtivosť niektorých ľudí. Ešte zarážajúcejšie sú informácie, že rizikové mäso sa dostalo aj do reštaurácií a škôl na Slovensku.
Profesor Golian si myslí, že je na mieste otázka, ako členské krajiny EÚ rešpektujú spoločnú legislatívu, ako majú zabezpečenú úradnú kontrolu potravín a akými mechanizmami garantujú zdravotnú bezpečnosť a kvalitu mäsa a iných potravín. Tiež je podľa neho vhodné položiť si otázku, či niektoré krajiny nezneužívajú to, že vstupom do EÚ sa zrušili kontroly tovarov na hraniciach.
Potrebná je zmena systému úradnej kontroly
„Na základe týchto pochybností bude treba, aby zodpovedné krajiny vyvíjali tlak na zmenu systému úradnej kontroly v jednotlivých krajinách vrátane záruk ako takýmto kauzám predchádzať,“ hovorí Golian.
Dodáva, že kauza má vážny dopad v etickej rovine, pretože konzumácia akéhokoľvek rizikového mäsa predstavuje vážne ohrozenie nielen pre dospelú populáciu, ale osobitne pre deti. A to nielen z hľadiska akútnych ochorení, ktoré by mohli vzniknúť ihneď, ale aj z hľadiska vzniku civilizačných ochorení, ktoré sa vyvíjajú dlhodobo.
Závažnou je aj otázka, ako je možné, že v Poľsku existujú nejaké bitúnky, ktoré nie sú pod veterinárnou kontrolou a môžu predávať mäso aj do iných krajín. „Možné je, že takéto mäso v tichosti dodávajú na bitúnky, ktoré sú pod veterinárnou kontrolou, a takto ho vlastne legalizujú,“ myslí si J. Golian.
Nemali by sme nechať o našom zdraví rozhodovať ľudí, ktorým ide v prvom rade o peniaze
„Žiaľ, v dôsledku likvidácie stavov hovädzieho dobytka, ale aj ošípaných, sme nútení nakupovať a konzumovať aj takéto mäso. Stratu potravinovej suverenity malých štátov zneužívajú väčšie štáty. Pričom nejde len o stratu suverenity, ale najmä kontroly nad vlastným zdravím. Mäso, ktoré získame zo zvierat chovaných na Slovensku, vieme skontrolovať v celej vertikále potravinového reťazca. Vieme, kde a ako bolo zviera chované, čím bolo kŕmené, ako bolo liečené, usmrtené, koľko bolo skladované a pod. Toto však o mäse z dovozu nevieme,“ hovorí odborník.
Podľa neho je dôležité, aby sme sa vrátili k využívaniu pôdy, ľudského potenciálu a vedomosti k rozumnému poľnohospodárstvu a potravinárstvu, k jeho podpore na takej úrovni, ktorá bude konkurencieschopná, a nie likvidačná. Ak sme to za tridsať rokov trestuhodne zanedbali, treba to začať meniť. Inak o našom zdraví budú rozhodovať tí, ktorí potrebujú biznis, často aj za hranicou etických pravidiel. Ak nám nepomôže Európska únia, nestrácajme rozum a čas, inak stratíme pôdu, potravinovú suverenitu, zdravie a schopnosť vôbec prežiť.
Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.
K téme
Témy
Najčítanejšie za týždeň
Neprehliadnite
Máte tip na článok? Napíšte nám TU
Sledujte novinky z Nitry na:
Facebooku NitraDen.sk
Instagrame @nitraden.sk
...alebo ich odoberajte cez e-mail: