Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vianocne_mestecko_jakub kania 7.jpg
Jakub Kania, © NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.
22. decembra 2016 Správy NitraIné správy z Nitry od NitraDen.skÚVZ SR, © NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.

Hygienici si posvietili na vianočné stánky, takto dopadla Nitra

Slovenskí hygienici si posvietili na prevádzky občerstvenia, ktoré sa nachádzajú na vianočných trhoch. Ako obstála Nitra?

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vydal správu z mimoriadnej kontroly. Hygienici si posvietili na zariadenia stánkového a ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov na vianočných trhoch.

Kontroly sa vykonali po celom Slovensku v čase od 28. novembra do 17. decembra 2016 so zameraním na prípravy, manipulácie a podávania pokrmov a nápojov.

Kontrolóri sa zamerali na:

  • kontrola vysledovateľnosti (t.j. pôvodu surovín),
  • kontrola chladiaceho reťazca, teplotného reťazca,
  • kontrola dátumu spotreby, resp. dátumu minimálnej trvanlivosti surovín, potravín,
  • kontrola označovania (vrátane označenia alergénov a prídavných látok – azofarbivá),
  • kontrola prevádzkovej hygieny,
  • kontrola manipulácie s odpadom, osobitnú pozornosť venovať organickému odpadu a použitým olejom,
  • dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov, prichádzajúcich do styku
    s potravinami/pokrmami (pracovný odev, šperky),
  • kontrola dokladov odbornej a zdravotnej spôsobilosti,
  • námatkový odber vzoriek na laboratórnu analýzu (mikrobiologická kontrola).

Celkovo bolo vykonaných 687 kontrol, ako uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR, najviac sa ich vykonalo v Košickom kraji. „Z celkovo skontrolovaných zariadení stánkového a ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov sa zistili nedostatky v 42 zariadeniach (čo predstavuje 8 %),“ dopĺňa ÚVZ SR.

V Nitrianskom kraji sa skontrolovalo 45 prevádzok, pričom nedostatky boli zistené v piatich prevádzkach v Nitre.

Nedostatky zistené pri kontrolách v rámci celého Slovenska boli nasledovné:

kontrola vysledovateľnosti:

  • nezabezpečená vysledovateľnosť rôznych potravín a používaných surovín (napr. neoznačené spotrebiteľsky balené lokše, náplň z kuracích pečení),
  • balené kuracie mäso označené ako bravčové,
  • chýbajúce nadobúdacie doklady (dodacie listy) od kapustnice, pečeňovej plnky do lokší, marinovaného mäsa na cigánsku pečienku,
  • nezdokladovanie dátumu spotreby rozbalených mäsových prípravkov,

kontrola chladiaceho a mraziaceho reťazca a teplotného reťazca:

  • nedodržanie teplotného reťazca pečeňovej náplne do lokší – uložená voľne v stánku na pracovnej ploche,

kontrola skladovania:

  • pečeňová plnka v nevhodnom balení – vo vedre od horčice, tresky,
  • skladovanie lokší v prepravkách priamo na zemi, bez účinku chladenia,
  • pečeňová plnka bez označenia v nevhodnom balení, skladovaná na podlahe, bez účinku chladenia, tak isto i ostatné plnky do lokší,
  • rôzne potraviny uložené priamo na zemi,
  • uloženie očistenej cibule vo vedre s vodou priamo na podlahe,
  • vystavované pokrmy a cukrovinky neboli chránené pred vonkajšími poveternostnými vplyvmi,

kontrola dátumu spotreby, resp. dátumu minimálnej trvanlivosti surovín:

  • mrazené kačacie pečienky po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti,
  • mäsový prípravok po dátume spotreby,

kontrola označovania ponúkaných pokrmov:

  • neoznačenie obsahu alergénov v pokrmoch na výveske,

kontrola prevádzkovej hygieny:

  • znečistený a opotrebovaný obklad okolo drezu v prívese,
  • znečistené chladiace zariadenie a podlaha pri chladiacom zariadení v prívese na predaj skalického trdelníka,
  • nezabezpečená tečúca teplá voda a studená pitná voda v zariadení,
  • znečistený pracovný stôl,
  • nezabezpečené vyhovujúce zariadenie na osobnú a prevádzkovú hygienu zamestnancov prichádzajúcich do styku s potravinami,

dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov, prichádzajúcich do styku s potravinami/pokrmami:

  • nedodržanie osobnej hygieny zamestnanca (znečistený ochranný pracovný odev, bez pokrývky hlavy),

kontrola dokladov odbornej a zdravotnej spôsobilosti:

  • nepreukázanie sa dokladom o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažnej činnosti 3 zamestnancov a zdravotnej spôsobilosti 2 zamestnancov,

iné nedostatky:

  • v 3 prípadoch nepredložené právoplatné rozhodnutie orgánu verejného zdravotníctva k uvedeniu priestorov stánku na ambulantný predaj pokrmov rýchleho občerstvenia do prevádzky.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X