Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vnutroblok tokajska diely zelen mestska 2.jpg
Foto: archívne, Mesto Nitra, Roman Oravec
22. októbra 2024 Správy NitraOznamy a dôležité informácie od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

Prečo je každý zasadený strom dôležitý? Aj vy môžete navrhovať výsadbu stromov

Stromy sú kľúčové pre zdravé mestské prostredie – čistia vzduch, znižujú teplotu a poskytujú úkryt pre živočíchy. V Nitre sa ich ochrane a výsadbe venuje mimoriadna pozornosť. Ako nám pomáhajú a koľko stromov pribudlo v posledných rokoch?

Stromy sú neoceniteľným zdrojom pre našu planétu, a ich význam pre mestské oblasti je ešte väčší. Čistia vzduch, ochladzujú ulice, podporujú biodiverzitu a poskytujú tieň, ktorý znižuje potrebu klimatizácie v horúcich dňoch. V mestských oblastiach môžu stromy znížiť teplotu až o 5°C, čím zároveň znižujú energetické náklady na klimatizáciu o 25 %.

Na Slovensku celkovo lesy pokrývajú 41 % územia a stromy sú zvlášť cenné. Jeden dospelý strom dokáže absorbovať až 2 tony CO2, čím aktívne bojuje proti klimatickým zmenám. Zároveň sú dôležitou súčasťou výroby – napríklad na výrobu jednej tony papiera je potrebných 17 stromov.

V Nitre sa výsadbe stromov venuje značná pozornosť. V roku 2023 bolo vysadených 183 stromov a 733 kríkov a trvaliek. Tento trend pokračuje každý rok, pričom sa realizujú aj náhradné výsadby – teda nové stromy nahrádzajú tie vyrúbané. Obyvatelia môžu sami navrhnúť miesta na výsadbu stromov prostredníctvom stránky, kde môžu označiť konkrétnu lokalitu a vybrať druh stromu.

Mesto má tiež strategický dokument – Generálny plán zelene, ktorý slúži na plánovanie a rozvoj zelených plôch. Tento plán analyzuje aktuálny stav zelene, navrhuje nové lokality pre výsadbu a zahŕňa opatrenia na zlepšenie kvality života obyvateľov. Nitrianske lokality, ako Dvorčiansky les, Zobor či CHKO Ponitrie, patria medzi významné oblasti pre ochranu prírody a biodiverzitu.

Každý nový strom je investíciou do zdravšej budúcnosti – ochraňujme ich a prispievajme k ich výsadbe.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X