Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Sona simkova divadelna nitra.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Štefan Komorný, Divadelná Nitra
16. októbra 2024 Správy NitraOznamy a dôležité informácie od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

Zomrela významná osobnosť slovenskej kultúry Soňa Šimková, bola úzko spätá aj s festivalom Divadelná Nitra

Slovenské divadlo utrpelo obrovskú stratu, tento svet prišiel o profesorku Soňu Šimkovú. Ako dlhoročná predsedníčka Asociácie Divadelná Nitra a jedna z kľúčových postáv Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra zanechala nezmazateľnú stopu v divadelnej kultúre. Jej odchod zasiahol divadelnú komunitu, aj všetkých, ktorí s ňou mali možnosť spolupracovať.

Slovenská divadelná obec smúti za významnou osobnosťou. Dňa 15. októbra 2024 nás navždy opustila profesorka Soňa Šimková. Informuje o tom Asociácia Divadelná Nitra. Bola uznávanou teatrologičkou, prekladateľkou, vysokoškolskou pedagogičkou a dramaturgičkou. Jej odchod zasiahol nielen blízkych, ale aj širšiu kultúrnu verejnosť, ktorej bola neodmysliteľnou súčasťou.

Profesorka Šimková bola úzko spätá aj s Medzinárodným festivalom Divadelná Nitra už od jeho vzniku. Mala k nemu osobitý vzťah, ktorý sa prejavoval v jej odborných analýzach, či v hlbokom pochopení jeho medzinárodného významu.

Písala o festivale s veľkou vášňou, no zároveň kritickým okom, vďaka čomu dokázala prispieť k jeho rastu a rozvoju. Jej prínos spočíval v schopnosti nielen hodnotiť, ale aj navrhovať riešenia, ktoré pomáhali slovenskému divadelnému prostrediu.

Soňu Šimkovú a Divadelnú Nitru spájalo pevné priateľstvo s Darinou Károvou, riaditeľkou a zakladateľkou festivalu, ako aj jej dlhoročné pôsobenie v predstavenstve Asociácie Divadelná Nitra. Za posledných desať rokov zastávala funkciu predsedníčky Asociácie, kde svojou prítomnosťou a odbornosťou prispievala k výnimočnosti festivalu aj v náročných časoch.

Jej sila osobnosti, odbornosť a hlboký záujem o divadelné umenie z nej robili neodmysliteľnú súčasť festivalu a celého divadelného sveta. V jednom zo svojich textov o Divadelnej Nitre napísala: „Divadlo je stretnutie, vravel Peter Brook. V Nitre sa také stretnutie pravidelne koná.“ Tento citát vystihuje jej lásku k divadlu a vzácne stretnutia, ktoré formovali nielen festival, ale aj jej život.

Asociácia Divadelná Nitra vo svojom vyjadrení hovorí: „Vážime si a nikdy nezabudneme, že pri festivale stála aj v jeho ťažkých chvíľach, podporovala ho, obhajovala, dodávala mu svojou prítomnosťou, odbornosťou a silou osobnosti punc výnimočnosti. Milé a vzácne stretnutia s Vami, drahá Sonička, nám budú chýbať. Rodine a priateľom prof. Sone Šimkovej vyjadrujeme úprimnú sústrasť.“

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X