Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Nitra bicykle stojany zakladna skola mobilita.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Mesto Nitra
5. októbra 2024 Správy Nitra od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

Bezpečné parkovanie bicyklov pre školákov v Nitre: Vo vybraných základných školách pribudli cyklostojany

Žiaci na základných školách v Nitre sa môžu tešiť na nové cyklostojany. Mesto nainštalovalo 48 stojanov pred vybranými školami, aby podporilo bezpečnú a ekologickú cyklodopravu. Tento krok je súčasťou plánu udržateľnej mobility.

Mesto Nitra urobilo dôležitý krok smerom k podpore cyklistickej dopravy na základných školách. Na 12 školách v meste pribudlo celkovo 48 nových cyklostojanov, ktoré majú za úlohu umožniť žiakom bezpečné parkovanie bicyklov priamo pred školou. Hlavným cieľom tejto iniciatívy je motivovať deti, aby na dochádzanie do školy uprednostnili nemotorovú dopravu, čím prispejú k zlepšeniu životného prostredia a udržateľnej mobility v meste.

Podľa Plánu udržateľnej mobility mesta Nitra je rozvoj cyklistickej infraštruktúry kľúčovým krokom k zvýšeniu používania bicyklov ako dopravného prostriedku. Zlepšovanie podmienok pre cyklistov je preto jednou z hlavných priorít mesta.

Typ cyklostojanov, ktoré boli nainštalované, bol starostlivo vybraný na základe odporúčaní z plánu. Najvhodnejším a najbezpečnejším riešením pre užívateľov je stojan v tvare obráteného písmena „U“, ktorý žiakom umožňuje jednoduché a stabilné zaparkovanie bicyklov.

Pred osádzaním stojanov prebiehali konzultácie so všetkými riaditeľmi základných škôl, aby sa zistilo, kde je najväčší nedostatok tejto infraštruktúry. Na základe týchto rozhovorov bolo vybraných dvanásť škôl, kde boli nainštalované po štyri stojany. Na mnohých miestach chýbali stojany úplne, alebo boli zastarané a technicky nevyhovujúce.

Náklady na realizáciu projektu dosiahli 10 335 eur bez DPH, pričom investícia prispieva k dlhodobému zlepšovaniu podmienok pre ekologickú dopravu v Nitre. Tento krok nie je len o infraštruktúre, ale o vytváraní zodpovednej a zdravšej budúcnosti pre deti a celé mesto.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X