Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ukf otvorenie akademicky rok.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: UKF Lubo Balko
27. septembra 2024 Zaujímavosti od NitraDen.skUKF Diskusia()

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre otvorila nový akademický rok: Prečo je tento ročník výnimočný?

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre otvorila 66. akademický rok v slávnostnej atmosfére. Na podujatí privítali nových študentov a predstavili nové ciele univerzity. Rektor Libor Vozár motivoval študentov, aby využili všetky príležitosti, ktoré im štúdium ponúka, a zdôraznil význam vzdelania pre úspešný život.

Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre otvorila 66. akademický rok 2024/2025 slávnostným ceremoniálom v pondelok 23. septembra 2024. Aulu univerzity zaplnili významní hostia z akademického, kultúrneho i verejného života, zástupcovia partnerských univerzít a inštitúcií, ako aj zamestnanci, študenti a absolventi školy. Slávnostnú atmosféru umocnil Starosloviensky chorál a slovenská hymna, ktoré zazneli na úvod ceremoniálu.

Privítania sa ujala prorektorka pre vzdelávanie prof. PaedDr. Jana Duchovičová, PhD., ktorá spomenula, že rok 2024 je aj rokom významného jubilea univerzity – už 65 rokov poskytuje UKF kvalitné vysokoškolské vzdelanie.

Počas ceremónie boli i ocenení zamestnanci aj študenti za ich prácu a výnimočné výsledky. Súčasťou podujatia bola aj inaugurácia nového dekana Fakulty stredoeurópskych štúdií, RNDr. Ladislava Szekeresa, PhD.

Univerzitný život

Rektor UKF prof. RNDr. Libor Vozár, CSc., vo svojom príhovore porovnal univerzitný život s tým ľudským. „Už máme 65 rokov. V živote človeka je to dôležitý vek, spája sa so šedinami, ktorým sa tradične prisudzuje múdrosť a skúsenosť. Pre univerzitu na Slovensku je 65 rokov tradíciou, na ktorej sa už dá seriózne stavať. Naša alma mater si prešla priekopníckymi „pionierskymi“ časmi, prekonala „detské choroby“, vyrástla a našla si dôstojné miesto v slovenskom, ale aj v európskom priestore vysokoškolského vzdelávania,“ pripomenul.

Pre univerzitu na Slovensku je 65 rokov tradíciou, na ktorej sa už dá seriózne stavať. Naša alma mater si prešla priekopníckymi „pionierskymi“ časmi, prekonala „detské choroby“, vyrástla a našla si dôstojné miesto v slovenskom, ale aj v európskom priestore vysokoškolského vzdelávania,“ pripomenul.

UKF v Nitre je dnes jednou z najväčších slovenských univerzít s viac ako 7 300 študentmi a ponukou 242 študijných programov. Rektor vyzdvihol, že univerzita má právo nielen poskytovať vzdelanie, ale aj vytvárať nové študijné programy, ktoré sú uznávané nielen na Slovensku, ale aj medzinárodne.

Príležitosti štúdia

Pre viac ako 2 000 študentov, ktorí začínajú bakalárske štúdium, bol tento deň symbolickým začiatkom ich vysokoškolského života. Rektor ich motivoval, aby naplno využili všetky príležitosti, ktoré im štúdium na UKF ponúka.

Vysokoškolské vzdelanie je podľa jeho slov kľúčom nielen k lepšie platenej práci, ale aj k plnohodnotnému životu. Zdôraznil význam kritického myslenia a overovania informácií v dnešnom svete plnom dezinformácií.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X