Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Nitr naj kniha kraja kniznica.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre
27. septembra 2024 Zaujímavosti od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

Víťazné knihy Nitrianskeho kraja 2023: Poznáte tieto regionálne literárne skvosty?

Najlepšie knihy Nitrianskeho samosprávneho kraja za rok 2023 sú už známe. Súťaž „Naj kniha Nitrianskeho kraja“ zviditeľnila regionálnych autorov, podporila čítanie a posilnila kultúrnu identitu kraja. Objavte, ktoré tituly zaujali najviac a ako prebiehalo hlasovanie.

Súťaž Naj kniha Nitrianskeho samosprávneho kraja 2023 spoznala svojich víťazov. Cieľom tejto literárnej udalosti bolo zviditeľnenie regionálnych autorov, posilnenie kultúrnej identity Nitrianskeho kraja a podpora čítania medzi obyvateľmi. Výsledky súťaže boli slávnostne oznámené, pričom sa ocenenia dočkali autori najlepších kníh za uplynulý rok.

Táto súťaž priniesla hodnotenie obsahovo i graficky najkvalitnejších kníh vydaných v rámci nitrianskeho regiónu, pričom nahradila chýbajúce podobné iniciatívy z minulých rokov. V roku 2023 sa Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre rozhodla na základe úspechov iných krajov spustiť túto súťaž a oslávila tak aj 100. výročie prvej verejnej knižnice v Nitre. Spolupráca s knižnicami z celého regiónu, vrátane Knižnice Antona Bernoláka v Nových Zámkoch a ďalších, umožnila rozšírenie súťaže na všetky okresy Nitrianskeho kraja.

Slávnostného vyhodnotenia sa zúčastnili významné osobnosti. Do súťaže sa aktívne zapojila široká verejnosť prostredníctvom online hlasovania, pričom viac ako 600 hlasov rozhodlo o tom, ktoré knihy získajú ocenenia. Medzi hlasujúcimi boli vybraní traja šťastlivci, ktorí získali vecné ceny.

Na treťom mieste sa umiestnila krimi detektívka Profesori zločinu od bývalého policajného plukovníka Petra Šlosera, ktorý v knihe odhaľuje zákulisie policajného prostredia. Druhé miesto obsadil titul A párkányi régió kincsei, ktorý prostredníctvom QR kódov približuje mladým čitateľom dedičstvo regiónu troch riek a ponúka interaktívne úlohy. Prvé miesto získal debut Nerozprávky pre deti od Dávida Hamrana, súbor fantasy príbehov pre čitateľov nad 10 rokov, ktorý poteší aj staršie generácie.

Súťaž Naj kniha Nitrianskeho kraja 2023 opäť ukázala, že literatúra v regióne má veľký význam a že medzi autormi a čitateľmi panuje silné puto. Organizátori sa už teraz tešia na ďalší ročník tejto významnej kultúrnej udalosti, ktorá obohacuje regionálnu literatúru a podporuje lásku k čítaniu.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X