Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Nitra architektura.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: NitraDen.sk
25. septembra 2024 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skwww.facebook.com Diskusia()

Deň architektúry 2024: Objavte skryté klenoty Nitry vďaka prehliadkam očami architektov

Deň architektúry 2024 prichádza do Nitry s množstvom podujatí, ktoré vám umožnia objaviť krásy miestnej architektúry, vrátane historických budov a moderných premien. Témou tohto ročníka je „Proces premeny“, ktorý odhaľuje hlboké prepojenie medzi architektúrou a literatúrou.

Deň architektúry 2024 ponúka v Nitre výnimočný program plný inšpiratívnych podujatí. Koná sa od 27. septembra do 3. októbra. Tento ročník nesie tému „Proces premeny“ a je venovaný 100. výročiu úmrtia Franza Kafku. V rámci tohto týždňa si môžete pripomenúť nielen literárne diela, ale aj miesta s kafkovskou atmosférou, ktoré rezonujú jeho tvorbou.

Program v Nitre odštartuje už pred hlavným podujatím exkurziou do Arboréta Mlyňany, kde sa účastníci budú môcť ponoriť do lokálnej krajinotvorby a premeny prostredia. Tá sa uskutoční v sobotu 21. septembra o 10.30 na parkovisku DAB, kde budú účastníci vyzdvihnutí autobusom.

Hlavná časť programu v Nitre začína 27. septembra o 17.00 hod. prehliadkou národnej kultúrnej pamiatky – Vily Kollmannovcov, známej ako Vila K, kde sa predstaví jej nedávna premena. Tento deň zakončí o 19.00 film „Pozor, padá SNG!“, ktorý vás prevedie zložitým procesom rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie, trvajúcim viac ako desaťročie.

Sobota bude patriť mladším návštevníkom aj rodinám. Workshop „Schovávačka“ pozve na dobrodružné pátranie po zabudnutých budovách a postavách Nitry. Nasledovať bude prehliadka historických budov Štátnej odbornej hospodárskej školy pod Zoborom, ktorá sa uskutoční o 11.00 pri Ústave krajinného inžinierstva SPU.

Vrcholom programu bude výstava a séria prednášok „SCHEEROVANIE.nr – Príbehy generácie“, ktorá upriami pozornosť na rozhovory architektov so svojimi deťmi o premenách mesta a generácií. Pripravená je aj prehliadka Mestského domu so sprievodcom Petrom Michalíkom, či Pecha Kucha a prednášky na pešej zóne. Na pešej zóne vás o 17.00 čaká aj film 27 PATER: UTOPIE ALTERLAA.

Ďalšie dni programu ponúknu prezentácie a výstavy Nová architektúra Nitry – Kasárne pod Zoborom, aj prednášky od uznávaného architekta Jana Šépku, ktorý predstaví svoje celosvetovo známe práce. V závere programu je v ponuke filmová projekcia dokumentu o revolučnej architektúre ČSSR.

Deň architektúry v Nitre je skvelou príležitosťou spoznať históriu, súčasnosť a budúcnosť architektúry v tomto nádhernom meste. Všetky podujatia sú bezplatné, takže neváhajte a príďte si vychutnať fascinujúci pohľad na premenu Nitry očami architektov.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X