Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz pavuk pradiarka kriziak jedovaty nitra kynek 1.jpg
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, Canva - koláž NitraDen.sk
19. septembra 2024 Správy NitraIné správy z Nitry od NitraDen.sk Diskusia()

Objavil sa najjedovatejší pavúk Slovenska v Nitre? Desivý nález pavúka vyvoláva strach

Obyvateľov Nitry, a najmä Kyneka, vystrašil nález pavúka s desivým vzhľadom. O jeho fotografiu sa podelil jeden z obyvateľov na sociálnych sieťach. Šlo o križiaka pásavého, ktorý však nie je pre ľudí nebezpečný. V komentároch sa však objavila fotografia ďalšieho pavúka – pradiarky pestrej. V tomto prípade už ide o najjedovatejšieho druhu na Slovensku, ktorý môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

Jeden z obyvateľov Kyneku sa na sociálnych sieťach podelil o nález desivo vyzerajúceho pavúka. Pavúk, ktorý okamžite vyvolal pozornosť a diskusie, bol identifikovaný ako križiak pásavý (Argiope bruennichi).

Tento druh sa vyskytuje v strednej a severnej Európe, vrátane Slovenska, a je známy svojím výrazným vzhľadom. Samice sú nápadné svojím žlto-čierno-bielym sfarbením a môžu dorásť až do 20 mm. Našťastie, pavúk nie je pre ľudí nebezpečný a svoj jed používa výlučne na lov koristi, najmä kobyliek, ktoré zabíja a konzumuje vo vysokej tráve, kde si tká svoju okrúhlu pavučinu.

Snimka obrazovky 2024 09 19 121251 1.jpg
Foto: www.facebook.com

Diskusia však nabrala nový smer, keď sa jeden z obyvateľov pochválil svojím vlastným nálezom – pavúkom, ktorý môže byť podľa fotografie pradiarka pestrá. Tento pavúk je najjedovatejším druhom na Slovensku, hoci jeho výskyt je zriedkavý.

Pradiarka pestrá, s hnedým sfarbením, je aktívna najmä v letných mesiacoch, keď si vo vysokej tráve tká siete a čaká na svoju korisť. Tento druh sa vyhýba interiérom, pretože preňho v budovách nie sú vhodné životné podmienky.

Snimka obrazovky 2024 09 19 121307 1.jpg
Foto: www.facebook.com

Uhryznutie pradiarkou pestrofarebnou môže spôsobiť značné problémy – okrem intenzívnej bolesti sa môže prejaviť aj horúčka, tŕpnutie končatín či pocit úzkosti. Zatiaľ čo dospelý človek by nemal byť vážne ohrozený, stále sa odporúča vyhľadať lekársku pomoc.

Oveľa väčšie riziko predstavuje uhryznutie pre malé deti, najmä do pätnástich kilogramov, u ktorých môže jed napadnúť vnútorné orgány.

Obyvatelia Kyneka by teda mali byť obozretní, najmä pri prechádzkach vo vysokej tráve. Hoci križiak pásavý nie je nebezpečný, v oblasti sa môže vyskytovať pradiarka pestrá, ktorá by pri nepozornosti mohla spôsobiť nepríjemné zdravotné komplikácie.

Snimka obrazovky 2024 09 19 121332 1.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X