Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
++
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: NitraDen.sk, SH
11. septembra 2024 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

Dojemný príbeh Anny Frankovej na výstave Nechajte ma byť takou, aká som teraz aj v Nitre

Ponitrianske múzeum v Nitre hostí putovnú výstavu „Nechajte ma byť takou, aká som – Životný príbeh Anny Frankovej“, ktorá prináša hlboký pohľad na život mladého dievčaťa v období druhej svetovej vojny. Výstava putuje po celom svete a teraz bude otvorená v Nitre pod záštitou Nadácie Milana Šimečku.

Ponitrianske múzeum v Nitre privíta od 14. septembra 2024 výstavu „Nechajte ma byť takou, aká som – Životný príbeh Anny Frankovej“, ktorá je súčasťou medzinárodného projektu vytvoreného Anne Frank House v Amsterdame.

Tento dojímavý a vzdelávací projekt sa organizuje vo viac ako 40 krajinách a prináša pohľad na tragický osud Anny Frankovej počas druhej svetovej vojny. Na Slovensku sa výstava organizuje od roku 2005 pod záštitou Nadácie Milana Šimečku.

Výstava je rozdelená do dvoch častí. Historická časť je sprevádzaná archívnymi fotografiami. Dokumentuje život rodiny Frankovcov, od ich pobytu v Nemecku, cez emigráciu do Amsterdamu až po obdobie ukrývania v tajných priestoroch firmy Otta Franka. Návštevníci si môžu detailne pozrieť historický kontext druhej svetovej vojny, ktorý formoval život Frankovcov a miliónov ďalších ľudí v Európe.

Druhá časť výstavy prináša pohľad na súčasné spoločenské témy prostredníctvom výpovedí mladých ľudí. Témy ako identita, diskriminácia a skupinová identita odrážajú otázky, ktoré vyvstávajú z historických udalostí prezentovaných v prvej časti. Tento koncept je dôležitou súčasťou rovesníckeho vzdelávania, ktoré je ústredným prvkom výstavy.

Žiaci a žiačky majú možnosť absolvovať tréning, ktorý ich pripraví na sprevádzanie iných študentov. Takto prebieha výmena informácií a diskusia medzi mladými ľuďmi na hlboké spoločenské témy.

Výstavu podporujú organizácie ako The Conference on Jewish Material Claims Against Germany, Ministerstvo financií Spolkovej republiky Nemecka a Nadácia Remembrance, Responsibility and Future. Môžete je navštíviť v Ponitrianskom múzeu v Nitre od 14. do 26. septembra 2024. Partnerom výstavy je Spojená škola na Slančíkovej 2 v Nitre. Zriaďovateľom Ponitrianskeho múzea v Nitre je Nitriansky samosprávny kraj. Viac o podujatiach a aktuálnych výstavách sa môžete dozvedieť na web stránke múzea.

Anna frankova.cdr
Foto: Ponitrianske múzeum v Nitre

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X