Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Galeria mladych.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: NitraDen.sk
10. septembra 2024 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.sk Diskusia()

Takéto niečo by ste od výšivky asi nečakali: Nenechajte si ujsť výstavu mladej umelkyne Terezy Darášovej

Mladá umelkyňa Tereza Darášová mení pohľad na tradičné vyšívanie. Vo svojej novej výstave spája ľudové vzory s automobilovým dizajnom, čím vytvára jedinečné diela plné humoru a irónie. Výstava s podtitulom Bokom do zatáčky… a možno chcel otec syna v Galérii mladých ponúka fascinujúci pohľad na prelínanie ženského a mužského sveta v umení.

Tereza Darášová je mladá slovenská umelkyňa a študentka Vysokej školy výtvarných umení a vo svojej tvorbe sa zaoberá spojením tradičného vyšívania s modernými prvkami automobilového priemyslu.

Výstava s podtitulom Bokom do zatáčky… a možno chcel otec syna si môžete pozrieť od 13. septembra do 10. novembra 2024 v Galérii mladých, Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 12. septembra o 17.30 hod. Výstava ponúka návštevníkom jedinečný pohľad na toto netradičné spojenie.

Tereza má k vyšívaniu osobný vzťah už od detstva, keď v rodine objavila starú výšivku svojej praprababičky. Postupom času však začala tento tradičný ľudový prejav pretvárať na svoj obraz. Na začiatku svojej tvorby sa rozhodla pracovať nielen ručne, ale aj so strojom, čo jej umožnilo experimentovať a urýchliť samotný proces.

Spočiatku vyšívala klasické textílie ako obrusy a obrúsky, no neskôr ich začala meniť pomocou vlastných humorných a ironických textov. Jej tvorba zahŕňa aj prepisy ľudovej slovesnosti, kde poukazuje na absurdity minulosti, ktoré však ožívajú aj v dnešnom svete.

Široká škála diel

Výstava predstaví širokú škálu Tereziných diel – od drobných násteniek až po niekoľkometrové textílie, ktoré vás zavedú do jej sveta. Medzi najzaujímavejšie kúsky patria určite očalúnené sedačky automobilu Citroën 2CV, známeho ako „kačica“, ktorého motív sa v jej tvorbe objavuje od samého začiatku.

Tereza ho nevyšíva len na obrúsky, ale experimentuje aj s plagátmi automobilových reklám či interiérom samotných áut. Diela vtipne spájajú ženskú citlivosť tradičnej výšivky s mužským svetom technológií a automobilov, čím vytvárajú zaujímavý kontrast a prelínanie oboch svetov.

Výšivka ako súčasť výchovy

Výšivka bola kedysi považovaná za doménu žien a neoddeliteľnú súčasť ich výchovy, teraz získava vďaka Terezinej tvorbe nový význam. Jej práca spája jemnosť a zručnosť tradičného remesla s drsnosťou moderného automobilového priemyslu, čo jej umožňuje stierať hranice medzi oboma svetmi. Navyše, jej tvorba ukazuje, že vyšívanie nemusí byť len historickým remeslom, ale môže reflektovať súčasné otázky a problémy.

Tereza Darášová v súčasnosti študuje v Ateliéri mal+by Klaudie Kosziby a má za sebou semester na Akadémii výtvarných umení v Prahe. Zároveň sa etablovala na slovenskej umeleckej scéne v roku 2022 a rýchlo získala pozornosť pre svoj originálny prístup. Výstava je tak výbornou príležitosťou vidieť, kam smeruje jej tvorivá cesta.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X