Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Synagoga nitra.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: NitraDen.sk
2. septembra 2024 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

Výstava Židovský kódex – temný príbeh histórie v Synagóge odhalí mrazivé svedectvo histórie

Výstava Židovský kódex – temný príbeh histórie prichádza do Nitry, aby pripomenula najtemnejšie kapitoly našej minulosti. Vernisáž sa uskutoční v Synagóge v predvečer Dňa obetí holokaustu a rasového násilia a prinesie svedectvá, ktoré odhaľujú hrôzy protižidovskej legislatívy v Nitre a jej okolí. Nezmeškajte príležitosť prežiť túto výnimočnú udalosť a poučiť sa z histórie, aby sa podobné tragédie už nikdy viac nezopakovali.

V Nitre sa v predvečer Dňa obetí holokaustu a rasového násilia otvorí výstava, ktorá odhalí jednu z najtemnejších kapitol histórie. Jej názov je Židovský kódex – temný príbeh histórie.

Táto výstava vznikla na základe rozsiahleho výskumu a využitia archívnych dokumentov zo všetkých štátnych archívov na Slovensku. Ponúka hlboký pohľad na obdobie, ktoré tragicky zasiahlo židovskú komunitu v našom regióne.

Výstava je tematicky rozdelená do deviatich celkov, z ktorých každý sa venuje inému aspektu protižidovskej legislatívy a jej implementácii v každodennom živote. Vystavené reprodukcie dokumentov prinášajú dôkazy o tom, ako tieto zákony ovplyvnili život nielen židovskej menšiny, ale aj väčšinového obyvateľstva v Nitre a okolí.

Zvlášť silné sú odkazy na židovskú komunitu v Nitre, ktorá bola v tomto období početná, no osud jej členov bol tragický. Mnohí z nich prišli o svoje životy za neľudských podmienok, ktoré hlboko zasiahli ich ľudskú dôstojnosť.

Výstava bola po prvýkrát inštalovaná v roku 2021 a po troch rokoch sa vracia, aby pripomenula dôležitosť pamiatky obetí a upozornila na nebezpečenstvo extrémizmu a neznášanlivosti. Nitrania tak dostanú príležitosť sa opäť zamyslieť nad tým, aké dôležité je chrániť základné ľudské práva a nezabúdať na minulosť.

Vernisáž sa uskutoční 3. septembra 2024 v nitrianskej Synagóge od 16.00 hod. Výstava je významnou udalosťou nielen pre Nitru, ale aj pre celé Slovensko, a jej návšteva môže priniesť hlboké uvedomenie a poučenie z dejín, aby sa podobné tragédie už nikdy viac neopakovali.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X