Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz kralovska nitra.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: archívne, Mesto Nitra, Roman Oravec
28. augusta 2024 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

Kráľovská Nitra 2024: Nezmeškajte jedinečný stredoveký zážitok priamo v meste

Pripravte sa na návrat do stredoveku. Kráľovská Nitra oslavuje 776. výročie udelenia výsad slobodného kráľovského mesta. Opäť sa môžete tešiť na celodenný program plný historických šermiarskych vystúpení, dobového trhu, ochutnávok stredovekej kuchyne a ďalších atrakcií pre všetky vekové kategórie. 

Pripravte sa na výnimočný deň v Nitre, ktorý vás prenesie priamo do srdca stredoveku. Kráľovská Nitra 2024 oslavuje 776 rokov od udelenia výsad, ktoré z Nitry urobili slobodné kráľovské mesto. Na podujatí, ktoré sa koná 1. septembra na Vŕšku, sa môžete tešiť na bohatý celodenný program, ktorý zaujme milovníkov histórie aj rodiny s deťmi.

Podujatie začne o 10.30 hod. prehliadkou Kostola sv. Michala na Vŕšku, ktorú bude sprevádzať odborný výklad. Nasledovať budú šermiarske a divadelné vystúpenia historických skupín Exheredis a Ursus, ktoré vás vtiahnu do sveta stredovekých bojov a rytierov. Program pokračuje rozprávaním PhDr. Petra Keresteša, PhD., riaditeľa Štátneho archívu v Nitre, ktorý priblíži zaniknuté sakrálne dedičstvo Dolného mesta.

Deti poteší bábkové predstavenie Čert a Kača o 16.00 a o 17.00 sa na Vŕšku uskutoční veľkolepý historický sprievod, ktorý vyvrcholí o 17.30 symbolickým odovzdaním výsad slobodného kráľovského mesta, udelených Nitre kráľom Belom IV. Deň zakončí koncert stredovekej hudby Musica Ursusica o 18.30, ktorý dodá podujatiu autentickú atmosféru.

Súčasťou Kráľovskej Nitry bude aj sprievodný program, ktorý poteší veľkých aj malých návštevníkov. V dobovom tábore sa deti môžu zahrať na rytierov, naučiť sa niečo o stredovekej výzbroji alebo si vyskúšať pisárske remeslo.

Dobový trh zas ponúkne ukážky tradičných remesiel, ako je kováčstvo, bylinkárstvo, košikárstvo či manuskriptová kníhtlač. Pre najmenších bude k dispozícii aj drevený kolotoč, strelnica, raznica mincí a fotostan.

Podujatie je organizované mestom Nitra v spolupráci s Nitrianskou organizáciou cestovného ruchu a Maltézskym rádom. Vstup je voľný a organizátori si vyhradzujú právo na zmenu programu.

Kráľovská Nitra sa koná v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2024 pod témou Pamiatky spájajú svet. Príďte zažiť atmosféru stredoveku priamo v centre Nitry a nechajte sa uniesť bohatou históriou tohto kráľovského mesta

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X