Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
7896.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: freepik.com
14. augusta 2024 Zaujímavosti od Informačný servis

Ako správne chovať korytnačky

Chov korytnačiek je fascinujúcou a obohacujúcou záležitosťou, ktorá si vyžaduje starostlivé plánovanie a znalosti. Korytnačky patria medzi obľúbených domácich miláčikov vďaka svojej dlhovekosti, pokojnej povahe a zaujímavému správaniu. Aby sa však korytnačkám darilo dobre, je potrebné dodržiavať niekoľko základných pravidiel týkajúcich sa ich prostredia, stravy a starostlivosti.

1. Výber vhodného druhu

Než si zaobstaráte korytnačku, je dôležité si uvedomiť, že existuje mnoho rôznych druhov korytnačiek, z ktorých každá má špecifické požiadavky na starostlivosť. Najčastejšie chované druhy zahŕňajú korytnačku suchozemskú, korytnačku stepnú a korytnačku zelenavú. Každý z týchto druhov má svoje jedinečné potreby, ktoré treba rešpektovať.

2. Prostredie a vybavenie

  • Terárium: Korytnačky potrebujú priestranné a dobre vybavené terárium. Veľkosť terária by mala zodpovedať veľkosti korytnačky – pre dospelú korytnačku je vhodné terárium minimálne 100 x 50 cm. Dôležité je zaistiť dostatok priestoru pre pohyb. Terárium by malo byť umiestnené na tichom mieste v byte, najlepšie na komode alebo skrinke či stolíku.
  • Teplota a osvetlenie: Korytnačky sú ektotermické zvieratá, čo znamená, že potrebujú externý zdroj tepla pre udržanie telesnej teploty. V teráriu by mal byť zaistený teplotný gradient, teda rôzne teplotné zóny od 20 °C až po 35 °C pod výhrevnou lampou. Okrem tepla je nevyhnutné aj UVB osvetlenie, ktoré korytnačkám pomáha syntetizovať vitamín D3 nevyhnutný pre metabolizmus vápnika.
  • Podklad a vybavenie: Ako podklad je vhodný substrát, ktorý umožňuje korytnačke prirodzené správanie, napríklad zmes piesku a zeminy. Ďalej je potrebné terárium vybaviť úkrytmi, kde sa korytnačka môže schovať, a plytkou miskou na vodu.

3. Strava a výživa

Korytnačky sú prevažne bylinožravé a ich strava by mala byť pestrá a bohatá na vlákninu. Základom by mali byť rôzne druhy listovej zeleniny, byliny a kvety. Vhodné sú napríklad púpavy, skorocel, čakanka či lucerna. Ovocie by sa malo podávať len výnimočne, pretože obsahuje veľa cukru, ktorý môže spôsobiť zažívacie problémy.

Je dôležité zabezpečiť aj dostatok vápnika, ktorý je kľúčový pre zdravie korytnačieho panciera a kostí. To možno dosiahnuť pridaním sépiovej kosti alebo špeciálnych vápnikových doplnkov do jedálnička.

4. Zdravotná starostlivosť

Pravidelná kontrola zdravotného stavu korytnačky je nevyhnutná. Medzi najčastejšie zdravotné problémy korytnačiek patrí nedostatok vitamínu D3 , čo môže viesť k metabolickej kostnej chorobe. Preto je zásadné zabezpečiť dostatočné UVB osvetlenie a správnu stravu. Ďalším častým problémom sú parazity, ktorí môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Pravidelné veterinárne prehliadky a preventívne odčervovanie sú preto dôležité.

5. Hygiena a údržba

Čistota v teráriu je kľúčová pre prevenciu chorôb. Podklad by mal byť pravidelne menený a terárium dôkladne čistené. Miska na vodu by mala byť denne vymývaná a doplňovaná čerstvou vodou. Tiež je vhodné pravidelne korytnačku kúpať vo vlažnej vode, čo pomáha udržať jej pokožku a pancier v dobrom stave.

Chov korytnačiek môže byť veľmi uspokojujúce, ak sa vykonáva správne. Je dôležité si uvedomiť, že korytnačky nie sú nenáročnými domácimi miláčikmi a vyžadujú určitú mieru starostlivosti a záväzku.

Dodržiavaním správnych postupov, od výberu vhodného prostredia, cez vyváženú stravu, až po pravidelnú zdravotnú starostlivosť, môžete zaistiť, že vaša korytnačka bude zdravá a spokojná.

Informačný servis

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X