Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Biskupstvo nitra kalvaria put k matke bozej.jpg
Foto: www.facebook.com
14. augusta 2024 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.sk Diskusia()

Víkend bude v Nitre poriadne nabitý, okrem pestrého programu sa pripravte aj na dopravné komplikácie

Nitrianske hody a dožinky, púť k Matke Božej, Nitránske pivobranie aj Medzinárodná výstava Agrokomplex zaplnia mesto a prinesú bohatý program aj gastronomické zážitky. Tešiť sa tak môžete na bohatý program plný remeselných trhov, pivného festivalu, slávnostného sprievodu, prezentácie slovenského poľnohospodárstva a práce študentov v Nitre, či významné náboženské podujatie.

V Nitre sa schyľuje k poriadne naplnenému víkendu, ktorý prinesie pre každého niečo. Tešiť sa môžete napríklad na jednu z najstarších tradícií na Slovensku – hody a dožinky. Tento rok sa oslava uskutoční od piatka 16. augusta a prinesie pestrý program plný kultúrnych podujatí, tradičných remesiel a lahodného piva.

Hodové oslavy, sú spojené so žatvou, s pivobraním aj s Mariánskou púťou na Kalvárii. Po rokoch od obnovenia tejto tradície si návštevníci môžu opäť vychutnať autentickú atmosféru, ktorá oživuje pamäť mnohých Nitranov.

Centrum mesta sa premení na miesto plné života a farieb. Tradičný dožinkový sprievod prinesie oslavu úrody, ktorá bola pre našich predkov každoročným vrcholom sezóny. Pešia zóna a Svätoplukovo námestie budú zaplnené stánkami s remeselnými výrobkami, ručne vyrobenými produktmi a občerstvením, kde si každý nájde niečo pre seba.

Pre tých, ktorí si radi doprajú pohár dobrého piva, bude neodolateľnou atrakciou Nitránske pivobranie. Už od piatku 16. augusta zaplnia Svätoplukovo námestie pivné stany, kde budú slovenské a zahraničné remeselné pivovary ponúkať svoje špeciály. Milovníci piva si budú môcť vychutnať pestrú škálu chutí od tradičných po experimentálne pivá, ktoré zaručia jedinečný zážitok pre každého návštevníka.

Súčasťou nitrianskych hodov je aj púť k Matke Božej v Nitre. Ide o významné náboženské podujatie, ktoré sa koná na pamiatku a úctu k Panne Márii, ktorá je v kresťanstve uctievaná ako Matka Božia. Táto púť je spojená s mariánskou tradíciou a má dlhoročnú históriu v nitrianskom regióne.

V rovnakom termíne, od 15. do 18. augusta sa koná aj Medzinárodná výstava Agrokomplex. Tento veľtrh predstaví to najlepšie z oblasti slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva a ponúkne návštevníkom možnosť spoznať a ochutnať najhodnotnejšie produkty z nášho vidieka. S podtitulom „Prepojenie generácií“ sa tohtoročný Agrokomplex zameria na spojenie tradičných a moderných postupov, čím osloví všetky vekové kategórie.

Nezmeškajte tieto jedinečné podujatia, ktoré vám prinesú autentický zážitok a možnosť ponoriť sa do slovenských tradícií. Pripravte sa však zároveň na dopravné obmedzenia a komplikácie. Polícia upozorňuje na uzatvorenie ulíc v okolí Kalvárie. Sú to Kalvárska ulica, Mariánska dolina, Misionárska ulica, Pútnická ulica. Uzatvorené budú v dňoch 17. a 18. augusta 2024 sa bude na nitrianskej Kalvárii konať púť k Matke Božej.

Rovnako aj Agrokomplex a ďalšie podujatia môže priniesť zápchy, problémy s parkovaním a iné komplikácie. Riaďte sa pokynmi polície na mieste, buďte tolerantní a ústretoví, a obrňte sa trpezlivosťou počas týchto dní.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X