Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Parkovanie parkovacia politika nitra.png
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, maps.google.com , nitra.sk
18. júla 2024 Správy Nitra od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

Čo prináša nový systém parkovania v Nitre? Vyššie ceny, nové lokality a rôzne typy parkovacích kariet

Mesto Nitra zavádza nové pravidlá pre parkovanie, ktoré výrazne ovplyvnia obyvateľov aj návštevníkov. Čo presne sa mení a ako sa to dotkne vás? Prečítajte si, ako sa pripraviť na nové parkovacie karty a pravidlá.

Mesto Nitra zavádza nové parkovacie pravidlá, ktoré sa dotknú vodičov v meste. Nový systém parkovania prinesie od 1. apríla 2025 spoplatnenie nového časového rámca, vo vybraných lokalitách si priplatia návštevy a napríklad pribudne aj na hradnom kopci.

Vznikajú tak postupne rôzne typy kariet, konkrétne rezidentská parkovacia karta (PK-R), abonentská parkovacia karta (PK-A), návštevnícka parkovacia karta (PK-N), predplatená parkovacia karta (PK-625) a zľavová parkovacia karta pre poskytovateľov sociálnych a zdravotných služieb (PK-AMBULANT).

Tieto parkovacie karty sú dostupné na obdobie jedného roka od dátumu vydania a sú neprenosné s výnimkou návštevníckej karty. Môžu byť vydané len na jedno evidenčné číslo vozidla (EČV) pre jednu zónu. Cena novej karty závisí od poradia vydania v rámci bytu, pričom cena sa stanovuje na úrovni najlacnejšej nevydanej karty.

Karty nezaručia parkovacie miesta

Nevýhodou zostáva, že parkovacia karta nezaručuje rezervované parkovacie miesto. Taktiež platí že ak sa zistí, že údaje poskytnuté pri žiadosti o kartu sú nepravdivé, karta bude zablokovaná a držiteľ môže požiadať o vrátenie alikvotnej časti zaplatenej sumy.

Ak dôjde k zmene, ktorá spôsobí stratu nároku na kartu, držiteľ je povinný to oznámiť do 30 dní. Pri dočasnom používaní iného vozidla môže držiteľ požiadať o dočasnú zmenu EČV na dobu maximálne 30 dní, a to dvakrát počas platnosti karty. Manipulačný poplatok sa účtuje pri každej zmene.

Parkovacie karty sa vydávajú žiadateľom, ktorí splnia podmienky a doložia požadované doklady. Žiadosť možno podať elektronicky alebo osobne. Pri predĺžení platnosti karty nie je potrebné opakovane predkladať rovnaké doklady, stačí čestné vyhlásenie.

Nedoplatok voči mestu

Parkovaciu kartu nemožno vydať žiadateľovi s nedoplatkom voči mestu Nitra. Na jeden byt možno vydať maximálne dve rezidentské parkovacie karty a jednu abonentskú kartu na bytovú jednotku. Taktiež pribudnú tri nové parkovacie karty v podobe karty pre návštevy, pre akékoľvek fyzické a právnické osoby PK-625, a tiež už spomínaná zľavová parkovacia karta pre poskytovateľov sociálnych a zdravotných služieb PK-AMBULANT. Každá karta má svoje špecifické podmienky a výhody, ktoré je potrebné dôkladne preštudovať.

Cena jednej rezidentskej karty je 12 eur na rok, druhá na jeden byt už vyjde 120 eur na rok. Abonentská karta slúži pre obyvateľov, ktorí nebývajú v danej zóne. Za takúto kartu zaplatíte 365 eur. Dostupná tiež bude návštevnícka karta vystavená majiteľovi bytu pre návštevy. V tomto prípade budú na karte pridelené hodiny na parkovanie a jej ročná cena je 12 eur.

Rezidenčné parkovanie sa v meste rozrastá a je rozdelené na niekoľko zón. Staré mesto má zóny od A po D, Chrenová má zatiaľ jednu a pribúdajú na Klokočine a Dieloch. Porastie aj cena parkovného v meste, a to nasledovne.

Parkovanie mesto ceny
Foto: nitra.sk

Zmeny sa dotknú aj času spoplatnenia, hodiny pribudnú počas noci, a to aj počas víkendov a sviatkov. Zóny aj s časom a poplatkami nájdete v priloženej tabuľke v novom VZN.

Parkovanie nitra poplatky casy.png
Foto: nitra.sk

Mesto Nitra týmto krokom zavádza komplexný systém, ktorý má zlepšiť dostupnosť parkovania pre obyvateľov a návštevníkov. Opatrenia sú navrhnuté tak, aby zohľadnili rôzne potreby a situácie vodičov, pričom sa dbá na transparentnosť a spravodlivosť.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X