Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz nitra kupanie kupalisko prirodne jazero.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: NitraDen.sk
5. júla 2024 ZaujímavostiSpoznávaj kraj od NitraDen.sk Diskusia()

Letné kúpanie v Nitrianskom kraji prináša radosť, no aj riziká. Niektoré jazerá majú problémy s kvalitou vody

Počas horúcich letných dní je kúpanie v bazénoch či jazerách vítaným osviežením. Odbery vody odhalili, ktoré jazerá sú v okolí Nitry vhodné na kúpanie. Taktiež niektoré umelé kúpaliská pripravili zmeny. Prečítajte si, prečo by ste mali byť opatrní, keď si vyberáte miesto na ochladenie v Nitrianskom kraji.

Leto prináša so sebou nielen horúčavy, ale aj príležitosť na osvieženie sa v bazéne či jazere. Predtým než sa rozhodnete, kde strávite chvíle relaxu, je dôležité poznať aktuálny stav kvality vody. Hygienici neustále monitorujú kvalitu vody v prírodných jazerách, umelých kúpaliskách a bazénoch.

Najnovšie zistenia hygienikov varujú pred kúpaním v niektorých lokalitách v kraji. Ide o jazerá Lipovina – Bátovce a Duchonka. Obe tieto jazerá majú zníženú priehľadnosť vody a nemajú teda vyhovujúcu kvalitu.

Medzi prírodné kúpaliská, ktoré môžete bez obáv navštíviť, patria Apáli – mŕtve rameno Váhu a štrkoviskové jazero Kava. Tieto lokality sú ideálne na osvieženie počas letných dní a sú schválené na kúpanie hygienikmi. TONA Šurany stále čaká na výsledky analýz, čiže nie je jasné, či je voda vhodná na kúpanie.

V súčasnosti je v prevádzke v Nitrianskom kraji 13 umelých kúpalísk. Mimo prevádzky sú 3 kúpaliská a ďalšie 2 sa pripravujú na spustenie. O povolenie na prevádzku podali žiadosti Wellness centrum Patince a TK II Štúrovo.

Niektoré kúpaliská zas zmenili pravidlá, a to Thermalpark NITRAVA Poľný Kesov znížilo kapacitu na 1 000 návštevníkov a rozšírilo počet šatní a zariadení na osobnú hygienu.

Medzi umelé kúpaliská, ktoré dostali povolenia a sú vhodné na kúpanie v kraji, patria TK Komárno, TK Nesvady, Rekreačné zariadenie Margita-Ilona v Leviciach, TK Santovka Wellness, LK Nitra, Thermalpark NITRAVA Poľný Kesov, AVA Thermalpark Diakovce, TK Vadaš thermal resort Štúrovo, TK Podhájska, TK Štrand Emila Tatárika Nové Zámky, TK Tvrdošovce, LK Topoľčany.

Ak plánujete navštíviť letné kúpalisko v Nitre alebo ktorékoľvek iné kúpalisko v Nitrianskom kraji, je dôležité sledovať aktuálne informácie o kvalite vody a dodržiavať pokyny hygienikov. Ochrana zdravia a bezpečie vody je prioritou pre všetkých návštevníkov kúpalísk počas letného obdobia.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X