Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz nitra michaela kevelyova rozhovor diela.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: archív Michaela Kevélyová
3. júla 2024 ZaujímavostiLokálni výrobcovia od NitraDen.sk Diskusia()

Ako sa Miška stala inšpiráciou pre všetkých: Na Cypre bojovala o život, nedokázala sama ani dýchať a teraz tvorí umenie

Miška je mladá žena, ktorá prežila neuveriteľný príbeh plný nádeje a odhodlania. Po závažnej diagnóze na Cypre bojovala o život a dnes je z nej výnimočná umelkyňa. Jej cesta od nemocničného lôžka k umeniu a rehabilitácii je plná inšpirácie.

Miškin príbeh je priam neuveriteľný. Pravdepodobne ho pozná takmer každý. Je to cieľavedomá a pracovitá mladá žena, ktorá sa v roku 2015 opätovne vybrala na Cyprus, aby si ako študentka privyrobila. Tam však skončila v nemocnici a s diagnózou ischémia miechy medzi stavcami C1 a C2 doteraz hrdinsky bojuje.

Napriek neľahkému osudu a zlým prognózam sa dokonca s malou pomocou dokáže postaviť na nohy a nielen to, je z nej výnimočná umelkyňa. Prezradila nám niečo o svojej tvorbe aj jej ďalšie ciele a plány.

Ako sama hovorí, všetko čo sa jej stalo, je pre ňu motivujúce a výborná skúsenosť: „Mňa vždy v podstate motivoval život sám o sebe. To bola moja najväčšia motivácia, že som vedela, že mám ešte nejaké životné ciele a chcem si ich plniť. Vždy to bola taká priorita. V tom čase som mala ešte rok do dokončenia školy… Aj maličkosti ma vždy poháňali dopredu. Tak isto si aj vážim tie maličkosti, čo sú pre zvyšok ľudí samozrejmosťou. Veď ja som nevedela sama ani dýchať. Pamätám si, ako som rodičom hovorila v nemocnici, že ako im závidím, že len to vedia. Len to dýchanie samotné.

Miska kevelyova rozhovor diela 4.jpeg
Aj toto dielo môže byť vaše.Foto: archív Michaela Kevélyová

Momentálne ju vpred posúva rehabilitácia a cvičenie, vďaka ktorému chce dosiahnuť najvyššiu možnú samostatnosť. Jej cieľom je osamostatniť sa od rodičov a žiť si vlastný život úplne podľa seba, hlavne bez pomoci iných.

Jej silnou stránkou je pozitívny prístup, ktorý má doteraz a mala ho už od mala. To jej tiež pomáha počas celého života. Cvičí preto tri až štyrikrát do týždňa s profesionálnou fyzioterapeutkou, ktorá sa jej venuje už od začiatku. Vďaka tomu sa stala už priam rodinnou priateľkou.

Dochádza tiež pravidelne aj na jazdy na koni. Práve jazdectvo jej pomáha v posilnení trupu. Na jemnú motoriku, relax a psychickú očistu jej zas pomáha podľa jej slov liečba prácou, teda umenie a tvorba v ateliéri.

Miska kevelyova rozhovor diela 5.jpeg
Aj toto dielo môže byť vaše.Foto: archív Michaela Kevélyová

Rehabilitačné pobyty sú pre ňu najviac prospešné, tie však kvôli vysokým cenám nemôže absolvovať viackrát ako raz či maximálne dvakrát do roka. Pomoc dostáva aj od fanúšikov jej umenia alebo skvelých ľudí, ktorý ju podporujú finančne na jej transparentný účet, z ktorého pobyty hradí. Môžete ním byť aj vy.

Za pomoci dokáže prejsť niekoľko krokov, prípadne po dome sa pohybuje na vozíku. Vďaka svojej cieľavedomosti dokáže v domácnosti bez pomoci napríklad povysávať a niečo upratať. Práve maľovanie Miška berie ako veľkú terapiu, pomáha jej v rehabilitovaní rúk, aj celkovo tela, ale hlavne duše. Aktívnejšie sa umeniu venuje práve od pandémie koronavírusu, kvôli ktorej musela zostať doma, a tak začala tvoriť.

Tvorbe sa venuje najmä počas zimných večerov. Leto totiž najradšej trávi vonku, kde naberá inšpirácie, či energiu. V lete rada vonku i cvičí a číta knihy. V tvorbe ju inšpiruje práve leto. Napríklad aj vo svojich dielach často používa kvety, ktoré si sama zbiera, alebo dostáva, či nakupuje.

Je to niečo, na čo sa cez deň môžem tešiť. Môj život akoby mal nový a väčší zmysel. Pár rokov som sa, dá sa povedať, hľadala a práve v tomto som sa neuveriteľne našla. Mám aj angličtinu, ktorú sa učím. Chodím jazdiť na koni. Maľujem, chodím cvičiť. Dá sa povedať, že čím viac aktivít mám, tým lepšie sa cítim,“ hovorí Miška s tým, že práve toto všetko ju motivuje.

Miska kevelyova rozhovor diela 3.jpeg
Aj toto dielo môže byť vaše.Foto: archív Michaela Kevélyová

Vpred ma poháňa čokoľvek, keď sa cítim užitočná. Keď pomôžem s upratovaním, povysávam trebárs. Takže takéto maličkosti, ktoré sú pre niekoho úplne normálne a bežné, tak pre mňa je to niečo výnimočné,“ dodala.

Nie vždy mi všetko vyjde podľa predstáv. Stalo sa mi, že som robila 170 x 100 cm obraz a nepáčil sa mi. Minula som osem litrov farby a musela som to dať všetko dole, lebo som s tým nebola spokojná. Bol to obraz na objednávku a nerada by som odovzdala obraz, s ktorým nie som ja sama stotožnená. Takže niekedy sa aj takéto stane,“ prezradila nám Miška.

Inšpirácie na nové diela vidí Miška doslova všade okolo seba, no pomôže si aj internetom a skvelé sú pre ňu aj spolupráce s inými autormi. Najviac Mišku baví, keď iní autori vedia jej obrazy dotvárať vlastnými prvkami. Najčastejšie spolupráce má s umelkyňou Adrianou Loj, ale aj s inými a menej známymi tvorcami.

Diela však dokáže vytvoriť z čohokoľvek, čo okolo seba uvidí. Nájdeme u nej abstraktné obrazy, ale aj hodiny, sochy, podšálky, či dokonca kľúčenky. „Ja akonáhle idem niekam, úplne hocikam do mesta, či do obchodu a vidím, že hmm toto by sa dalo pretvoriť. A čo keby z tohto vytvorím lampu alebo hodiny. Bolo fakt obdobie, že som naozaj vo všetkom videla potenciálne diela,“ prezrádza Miška.

Miska kevelyova rozhovor diela 2.jpeg
Aj toto dielo môže byť vaše.Foto: archív Michaela Kevélyová

Vždy ju veľmi poteší, keď jej diela sú u nových majiteľov. Najradšej má, keď jej fanúšikovia pošlú, ako diela našli svoje miesto u nich doma. Taktiež jej robí radosť, keď môže diela odovzdať sama a vidí autentické reakcie fanúšikov jej tvorby.

Miška už vystavovala svoje obrazy aj v Nitre, v Biskupskom hostinci. Najradšej však má predajné výstavy, kde fanúšikovia môžu jej obrazy aj kupovať, vtedy ju to najviac motivuje k ďalšej tvorbe. Rada ale svoje obrazy poskytuje na rôzne príležitosti, ako dodáva, stačí ju osloviť a určite sa dokáže dohodnúť.

Má tiež nový plán a nápad, ktorý zatiaľ nekonkretizovala a prezradila len: „Malo by to byť tiež niečo s kvietkami a živicou, tak uvidíme, ako sa to podarí. Už som si objednala aj ingrediencie, tak vyskúšame. Mám teda motiváciu stále skúšať nové veci, aj keď nie vždy to úplne dopadne podľa predstáv. A keď sa to podarí, tak sa z toho teším a čerpám novú energiu.“

Miska kevelyova rozhovor diela 1.jpeg
Aj toto dielo môže byť vaše.Foto: archív Michaela Kevélyová

Miška na Cyprus odišla s cieľom zarobiť si na cestu do New Yorku, preto nás zaujímalo, či tento cieľ má stále vytýčený. Plány sa jej zmenili a dlhší čas dokonca cestovať nechcela. Až minulý rok sa po ôsmych rokoch rozhodla znovu zažiť cestovateľské dobrodružstvo. Tento rok sa chystá znovu, no cieľom nie je New York, ale skôr pokoj, exotika a more s rodinou.

Zo začiatku som sa tomu aj bránila. Nechcela som ísť na dovolenku, lebo hovorím si, že musím cvičiť a nie oddychovať. Ale najlepšia kamarátka ma presvedčila s tým, že aj toto mi pomôže a mala aj pravdu veru,“ hovorí a dopĺňa, že to bolo veľmi motivujúce a nabilo ju to novou energiu aj na ďalšie cvičenie. Vďaka tejto dovolenke dokonca pokorila vlastné rekordy v cvičení.

Keďže Miška býva neďaleko Nitry a má aj úzke väzby s mestom, rada tu aj trávi svoj čas. Okrem návštev kina oddychuje s priateľmi v podnikoch. Čo je škoda, v Nitre nie je veľa podnikov s bezbariérovým prístupom, preto má niekoľko vyhliadnutých. Rada navštevuje Castellum Cafe alebo terasy v OC Promenada.

Stále môžete Miške prispievať na transparentný účet – Pomoc Miške: SK8509000000005110659589. Taktiež jej môžete prispieť aj prostredníctvom jej diel, ktoré sama, prípadne v kombinácii s inými autormi vytvorila.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X