Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz nitra mila nitra.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Mesto Nitra - koláž NitraDen.sk
29. júna 2024 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

Nitra, milá Nitra: Najväčší festival v meste je späť. Objavte, čo všetko vás čaká aj na Cyrilo-metodských slávnostiach

Nitra sa opäť stane centrom kultúrnych a historických osláv, kde si pripomenieme príchod solúnskych bratov sv. Cyrila a Metoda. Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý program, ktorý zahŕňa koncerty, historické prehliadky, remeselné trhy a mnoho ďalších aktivít. Čítajte ďalej a zistite, prečo by ste si tento festival nemali nechať ujsť.

Nitra, milá Nitra opäť prichádza do mesta a s týmito oslavami aj poriadne bohatý program. Slávnosti sa uskutočnia počas víkendu od 5. do 7. júla a mesto sa stane dejiskom obľúbených Pribinových a Cyrilo-metodských slávností, ktoré sa konajú na Cyrilo-metodskej ceste Rady Európy.

Tieto oslavy, ktoré sú venované 1161. výročiu príchodu Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu a 1155. výročiu úmrtia Konštantína Filozofa, prinesú množstvo podujatí a aktivít pre všetky vekové kategórie.

Deň otvorených dverí na hrade

Piatok 5. júla začne program na Svätoplukovom námestí Cyrilo-metodskou národnou púťou, kde sa na slávnostnej omši zúčastnia pútnici z celého Slovenska aj zahraničia. Omšu bude celebrovať apoštolský nuncius arcibiskup Mons. Nicola Girasoli, pričom priamy prenos zabezpečí RTVS.

Nitriansky hrad otvorí svoje brány pre verejnosť, kde si návštevníci môžu prezrieť vzácne priestory Biskupského paláca, Diecézne múzeum a pamätnú izbu kardinála Jána Chryzostoma Korca.

Počas celého dňa bude v hradnom areáli prebiehať historický festival Pribinova Nitrawa, ktorý ponúkne dobové prehliadky, remeselnícke trhy, ukážky súbojov, dobovú hudbu a mnoho ďalších zaujímavých aktivít. Na nádvorí Nitrianskej galérie sa uskutoční tretí ročník fotografickej súťaže Fotodeň, kde budú mať fotografi možnosť získať spätnú väzbu od odbornej poroty.

Zoborský kláštor aj Martinský vrch

Sobota 6. júla bude pokračovať putovaním po Cyrilo-metodskej ceste, ktoré začne v Zoborskom kláštore a povedie cez viaceré historické lokality, ako napríklad Archeopark na Martinskom vrchu a Nitriansky hrad.

Deň otvorených dverí na Martinskom vrchu ponúkne komentované prehliadky, keramické dielne a ukážky veľkomoravskej kuchyne. Buganka pripraví Staroslovanskú hostinu, kde si návštevníci môžu vychutnať originálne jedlá a víno.

Na pešej zóne a Svätoplukovom námestí bude prebiehať Nitriansky jarmok a festival remeselných pivovarov Nitrianska holba. Vrcholom programu bude galaprogram k 75. výročiu vzniku Divadla Andreja Bagara v Nitre.

Predstavenia a vystúpenia pre deti i dospelých

Nedeľa 7. júla prinesie posledný deň osláv, kde sa návštevníci môžu tešiť na pokračovanie Nitrianskeho jarmoku a Nitrianskej holby. Program Živo na korze ponúkne interaktívne divadelné predstavenia pre deti, jazzové koncerty a unplugged session miestnych hudobníkov.

Na Svätoplukovom námestí vystúpi umelecký súbor Lúčnica, ktorý predvedie reprezentačný program plný slovenského folklóru, tancov a hudby. Večer vyvrcholí koncertom Mariána Čekovského a Barbory Piešovej, ktorí prinesú jedinečné hudobné vystúpenie.

Program počas celého víkendu

Počas celého víkendu na Svätoplukovom námestí a pešej zóne nájdete jarmok, súčasťou týchto dní je aj Živo na korze. Konať sa tak budú besedy s autormi kníh, tvorivé dielne, vystúpenia rôznych súborov, či burza kníh.

Tento pestrý program je zárukou skvelej zábavy, kultúrnych zážitkov a nezabudnuteľných chvíľ pre všetkých návštevníkov. Nezmeškajte túto jedinečnú príležitosť a príďte osláviť bohatú históriu a kultúru do Nitry.

Viac podrobností a presný program nájdete na webe mesta tu.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X