Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz nitra mestska policia.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Mestská polícia mesta Nitra - koláž NitraDen.sk
17. júna 2024 Správy NitraOznamy a dôležité informácie od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

Poznáte právomoci mestských policajtov? Toto potrebujete vedieť o ich práci

Aké právomoci vlastne majú mestskí policajti? Môžu vás zadržať? Môžu vás vyzvať na predloženie dokladov? A čo sa deje, keď nastane situácia, že sa rozhodnete im nevyhovieť? Mesto predstavuje detaily o práci mestskej polícii. Dozviete sa všetko, čo potrebujete vedieť o ich právomociach a práci na rôznych frontoch verejnej služby.

Môže vás mestský policajt zadržať a predviesť na útvar v putách? A čo oprávnenie otvoriť byt alebo overiť vašu totožnosti? Tieto otázky patria medzi tie, ktoré si možno kladiete aj vy pri rozoberaní právomocí a úloh mestských policajtov v Nitre.

Mestská polícia (MSP) má takpovediac pod palcom široký záber činností. Ide napríklad o kontrolu dopravy a verejného poriadku, až po spoluprácu s rôznymi odborníkmi a organizáciami. Ich právomoci sa uplatňujú v situáciách, kde je ohrozený život, zdravie alebo majetok občanov, alebo je porušený verejný poriadok. Môžu konať aj pri podozrení na spáchanie trestného činu alebo priestupku.

Pri výkone svojich povinností môžu mestskí policajti použiť rôzne donucovacie prostriedky vrátane hmatov, chvatov, obuškov, putá, psov či technických prostriedkov na zastavenie vozidla. Mestskí policajti tiež môžu vyzvať na preukázanie totožnosti osoby, ktoré sú hľadané, sú svedkami nejakej situácie či činu, prípadne boli sami pristihnuté pri spáchaní priestupku. Platí tiež, že osoby, ktoré odmietnu v takejto situácii výzve policajtov vyhovieť, môžu takúto osobu predviesť na policajnú stanicu.

V Nitre patrí medzi najrizikovejšie lokality okolie ulíc Podzámska a Mostná. Hliadky tu často riešia problémy s verejným poriadkom a nočným pokojom počas víkendov. „Tamojšie bitky spĺňajú podmienky trestného činu výtržníctva a vyžadujú si spoluprácu so štátnymi policajtmi, záchrannými zložkami a hasičmi,“ uvádza na svojej stránke mesto.

Okrem toho, mestská polícia rieši aj statickú dopravu, vrátane parkovania a dodržiavania dopravných predpisov na území mesta. Príslušníci MSP majú aj právo zastavovať vozidlá, napríklad v prípade prejazdu na červenú alebo iných dopravných priestupkov.

Zaujímavosťou je ich oprávnenie vstupovať do bytových jednotiek. Môžu tak urobiť, ak je ohrozený život alebo majetok osoby a hrozí nebezpečenstvo z omeškania. Tieto situácie sa riešia na mieste podľa závažnosti a v spolupráci so štátnou políciou a hasičmi.

V rámci svojej práce mestská polícia kontroluje aj mestské objekty a zariadenia, ako napríklad školské budovy, pričom využíva aj kynológov a psovodov v nočných službách. Na signalizáciu objektov je napojený aj tzv. pult centralizovanej ochrany. V prípade zapnutia signálu je na miesto vyslaná hliadka,“ informuje mesto.

Pre obyvateľov Nitry je dôležité vedieť, že mestská polícia má dva obvody – Mesto a Klokočina, kde pôsobia s cieľom zlepšiť bezpečnosť a verejný poriadok. Do obvodu Mesto patrí okrem centra mesta aj Zobor, Chrenová, Janíkovce, Dražovce, a pod obvod Klokočina aj Párovské Háje, Mlynárce, Krškany, Čermáň.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X