Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Hradisko bojna valy.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: www.facebook.com
12. júna 2024 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.sk Diskusia()

Objavte skryté tajomstvá našej minulosti vďaka bezplatným prehliadkam staroslovanského hradiska v kraji

Hradisko Valy v Bojnej otvára svoje brány pre verejnosť, a to rovno s komentovaným výkladom sprievodcu. Komentované prehliadky sa uskutočnia počas leta každú sobotu a preniesť sa tak môžete až do obdobia Veľkej Moravy. Spoznajte život Slovanov, významné archeologické nálezy a tajomstvá jedného z najdôležitejších historických miest strednej Európy.

Hradisko Valy v Bojnej je jedno z najvýznamnejších archeologických lokalít strednej Európy. Počas leta ožije a pozýva návštevníkov na bezplatné komentované prehliadky. Táto historická lokalita zohrávala kľúčovú úlohu v období Veľkej Moravy, teraz ponúka jedinečnú príležitosť spoznať život a kultúru Slovanov priamo v prírode.

Od 15. júna do 31. augusta 2024 sa každý milovník histórie môže tešiť na sobotné prehliadky, ktoré budú prebiehať od 12.00 do 18.00 hod. Návštevníkov privíta skúsený sprievodca pri historickej rekonštrukcii vstupnej brány hradiska Valy.

Tento autentický zážitok začína pri bráne, ktorá je vernou rekonštrukciou pôvodného vstupu do hradiska, a ponúka fascinujúci pohľad na život obyvateľov tohto významného opevneného centra.

Významné miesto

Hradisko Valy bolo v 9. storočí významným mocenským, ekonomickým a christianizačným centrom Nitrianskeho kniežatstva. Vďaka svojmu strategickému umiestneniu na obchodnej ceste medzi Ponitrím a Považím sa stalo dôležitým uzlom pre obchod a kultúru.

Návštevníci sa počas prehliadky dozvedia o histórii hradiska, prijatí kresťanstva obyvateľmi ešte pred príchodom svätých Cyrila a Metoda, a o množstve cenných artefaktov, ktoré tu boli objavené.

Príroda aj cesta časom

Prehliadka ponúka zároveň aj krásne výhľady na okolitú prírodu a lesy, ktoré dodávajú miestu jedinečnú atmosféru. Návštevníci sa tak presunú do centra bývalého miesta života Slovanov, kde sa dozvedia viac o každodennom živote, remeslách, obchodovaní a o osude hradiska, ktoré postupne upadlo a zaniklo.

Príbeh, ktorý sprievodca vyrozpráva, vás zavedie na nezabudnuteľnú cestu časom, plnú historických faktov a zaujímavostí. Okrem prehliadky hradiska môžete navštíviť aj Archeologické múzeum Veľkej Moravy v obci Bojná, ktoré je otvorené denne od 10.00 do 16.00 hod.

Múzeum rovnako ponúka bohatú zbierku archeologických nálezov, vrátane najstarších kresťanských pamiatok na Slovensku, ktoré poskytujú hlbší pohľad do minulosti a života našich predkov.

Dobrodružné výpravy

Organizátorom prehliadok je Nitrianska organizácia cestovného ruchu, ktorá zabezpečuje, aby každá návšteva bola nezabudnuteľným zážitkom. Sprevádzanie nie je potrebné vopred rezervovať, takže stačí prísť a ponoriť sa do histórie.

Pridajte sa k dobrodružným výpravám na Hradisku Valy v Bojnej a zažite na vlastnej koži, aký bol život v období Veľkej Moravy. Nezmeškajte túto príležitosť spoznať jednu z najdôležitejších kapitol našej histórie.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X