Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Emmie Dudášová, cestovanie
7
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Instagram/emmieeeh, zstopolovanr.edupage.org - koláž NitraDen.sk
3. júna 2024 Zaujímavosti od NitraDen.sk Diskusia()

Cestovateľka Emmie z Nitry prednášala v škole. Svoje šťastie aj domov našla v Nórsku

Mladá cestovateľka sa niekoľko mesiacov intenzívne učila nórsky jazyk. Ešte pár týždňov ju môžete stretnúť v Nitre.

Nórsko je krajinou, kde sa nachádzajú rozžiarené fjordy, divoká príroda a na oblohe sa premieta polárna žiara. Niet sa čomu čudovať, že o cestovaní do tejto krajiny sníva mnoho ľudí.

Emmie Dudášová, ktorá pochádza z Nitry, Nórsko nielen precestovala, ale získala v krajine už aj trvalé bydlisko. S priateľom sa nedávno sťahovala do spoločného bývania.

Netradičná geografia

Koncom mája navštívila mladá cestovateľka žiakov základnej školy na Topoľovej ulici. Na hodine geografie im rozprávala o tom, čo ju priviedlo do Nórska, ako často videla polárnu žiaru alebo ako vyzerá jej bežný „severský“ deň.

Emmie Dudášová, cestovanie
Nitrianski žiaci mali netradičnú hodinu geografie.Foto: zstopolovanr.edupage.org

Išlo o prvú prednášku pre žiakov, ktorú mladá cestovateľka absolvovala. Priznala, že pri vystupovaní máva veľký stres a býva nervózna.

„Nechala som sa nakoniec prehovoriť a som veľmi rada, že sa tak stalo. Žiaci boli veľmi zvedaví. Plánujem pokračovať ďalej, či už v osobných alebo online prednáškach cez nejaké platformy. Bavilo ma vidieť žiakov zaujatých a nadšených a zároveň sa naučili aj niečo nové z iného kúta sveta,“ uviedla Emmie pre NitraDen.

Doplnila, že jej dojmy sú z prednášania napriek strachu veľmi pozitívne. Ak by mali deti alebo dospelí záujem o jej zážitky a skúsenosti, rada by si prednášanie zopakovala.

Emmie Dudášová, cestovanie
Počas prednášky pre nitrianskych žiakov.Foto: zstopolovanr.edupage.org

Domov v Nórsku

Emmie cestovala po severskej krajine s karavanom už pred niekoľkými rokmi a o svojich zážitkoch rozprávala aj v našom rozhovore. Na cestách jej robil spoločnosť psík. Jej veľkým snom bolo vidieť polárnu žiaru, čo sa jej splnilo.

Emmie Dudášová, cestovanie
Krásna polárna žiara nad Nórskom.Foto: Instagram/emmieeeh

Pred viac ako 2 rokmi si kúpila menšiu dodávku, aby mohla s ňou všade prejsť a zaparkovať. Jej staršia dodávka bola veľká. Menšiu dodávku si prerobila na prechodný domov. Leto delila medzi cestovanie a prácu, počas zimy hlavne pracovala.

V Nórsku sa Emmie nakoniec podarilo usadiť. „Už mám v Ńórsku trvalé bydlisko aj nórske doklady. S priateľom sme sa nedávno nasťahovali do nášho spoločného domčeka,“ prezradila.

Emmie Dudášová, cestovanie
Emmie sa v Nórsku usadila.Foto: Instagram/emmieeeh

Chcela sa čo najlepšie naučiť nórsky jazyk, a preto sa pred niekoľkými mesiacmi pustila do online jazykovej školy. Jej cieľom je pokračovať v štúdiu v nórskom jazyku. Popri jazykovej škole pracuje na polovičný úväzok, aby všetko stíhala. „Plánujem v Nórsku ostať žiť,“ tvdí.

Emmie Dudášová, cestovanie
So psím záprahom.Foto: Instagram/emmieeeh

Mladá cestovateľka chodieva za rodinou na Slovensko na 2 až 4 týždne. Aktuálne ju môžete v Nitre stretnúť ešte do konca júna. Ak vás zaujíma viac zo života v Nórsku, môžete prísť do Hideparku Nitra posledný júnový víkend, kde bude aj Emmie.

Emmie Dudášová, cestovanie
V Nórsku.Foto: Instagram/emmieeeh

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X