Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Osoby bez domova pomoc mesto konferencia spolupraca.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, Canva, www.facebook.com - koláž NitraDen.sk
3. júna 2024 Správy Nitra od NitraDen.sk Diskusia()

Ľudí bez domova v Nitre ubudlo, napriek tomu sú potrebné riešenia ich situácie

Mesto Nitra intenzívne pracuje na riešení problematiky bezdomovectva. Na pracovnom stretnutí sa zástupcovia mesta, Mestskej polície Nitra a Diecéznej charity Nitra dohodli na nových opatreniach a projektoch, ktoré majú zlepšiť životné podmienky ľudí bez domova.

Nitra sa pustila do hľadania pomoci pre ľudí bez domova s novými a inovatívnymi riešeniami. Nedávne pracovné stretnutie, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia sociálneho odboru mesta, Mestskej polície Nitra a Diecéznej charity Nitra, prinieslo mnoho dôležitých rozhodnutí a plánov na zlepšenie situácie ľudí bez domova.

V súčasnosti eviduje Nitra 259 ľudí bez domova, čo je oproti minulosti mierny pokles. Tento úspech je výsledkom intenzívnej práce, ktorá zahŕňa terénnu sociálnu prácu a prevádzku niekoľkých zariadení.

Mesto má k dispozícii nocľaháreň s kapacitou 18 lôžok, útulok pre ľudí bez domova s 50 miestami a útulok pre jednotlivcov s deťmi v krízovej situácii s kapacitou 35 miest. Okrem toho funguje aj sociálna výdajňa potravín pre nízkopríjmové skupiny.

Jedným z nadstavbových projektov je Hlinený dukát určený na kúpu stravy so zapojením obyvateľov, predaj časopisu Nota Bene, ktorý osobám bez domova alebo v núdzi poskytuje možnosť privyrobiť si peniaze. Mesto tiež spolupracuje na projektoch „Housing-First“ a „Housing-Led“, ktoré poskytujú stabilné bývanie pre ľudí bez domova. Potravinovú pomoc zabezpečujú obchodné reťazce Tesco a Yeme.

Najproblematickejšie lokality v meste monitorujú hliadky mestskej polície, ktoré zasahujú v prípadoch požívania alkoholu na verejnosti, vandalizmu a iného nebezpečného správania. Napriek pokrokom v tejto oblasti, Nitre stále chýbajú nízkoprahové zariadenia, kde by ľudia bez domova mohli tráviť svoj čas. Inšpiráciu čerpajú aj zo susedných Čiech, kde sú bežné miestnosti na kontrolované pitie alkoholu.

Mesto plánuje predložiť informatívnu správu do mestského zastupiteľstva a žiadať o projektovú dokumentáciu na výstavbu zariadenia opatrovateľskej služby pre dlhodobo chorých nízkopríjmových obyvateľov. Tento krok by mohol významne zlepšiť životné podmienky najzraniteľnejších skupín obyvateľstva.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X