Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Co_je_vertikutator.png
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Hecht
31. mája 2024 Správy NitraPR od Informačný servis

Bez vertikutátora perfektný trávnik nevypestujete

Kosenie trávnika je nevyhnutné, ale samotné nestačí na udržanie jeho zdravia a krásy. Vertikutácia trávnika, hoci jednoduchá, prináša skvelé výsledky v podobe hustého a sýtozeleného trávnika, ktorý si budete môcť užívať počas celej sezóny.

Prečo je vertikutácia dôležitá?

Vertikutácia, alebo prevzdušňovanie trávnika, je revitalizačný proces, ktorý zlepšuje prístup živín, vody, svetla a vzduchu ku koreňom trávnika. Odstraňuje z neho staré steblá, mach a ďalšie nečistoty, čím podporuje rozrastanie koreňov. Výsledkom je zdravý, vitálny a hustý trávnik. Vertikutácia je rovnako dôležitá ako kosenie, hnojenie a zavlažovanie pre udržanie trávnika v optimálnom stave.

Výber správneho vertikutátora

Elektrický vertikutátor

Pre menšie a stredne veľké záhrady, kde je prístup k elektrickej sieti, je ideálnou voľbou elektrický vertikutátor. Tieto modely sú ľahké, jednoducho ovládateľné a ich prevádzka je tichá, čo z nich robí vhodné zariadenie aj pre ženy a starších ľudí. Alternatívou je akumulátorový vertikutátor.

Benzínový vertikutátor

Na väčšie trávnaté plochy a členitý terén je vhodnejší benzínový vertikutátor. Má silný 4-taktný motor a väčší záber, čo umožňuje efektívnejšie spracovanie rozsiahlych plôch. Je robustný a odolný, no vyžaduje vyššiu investíciu. Výsledkom však bude krásne zelený trávnik na akomkoľvek pozemku.

Kedy a ako často vertikutovať?

Najlepší čas pre prvú vertikutáciu je na jar (marec-apríl), keď trávnik začína rásť. Po prvých dvoch kosbách nechajte trávnik preschnúť a potom začnite vertikutovať. Počas sezóny môžete pravidelne vyčesávať trávnik vertikutátorom s pružinami.

Druhá hlavná vertikutácia by mala prebehnúť na jeseň (september-október), keď trávnik získava novú silu po dažďoch a nie je už vysušený letným slnkom. Pred vertikutáciou opäť pokoste trávnik a nechajte ho preschnúť. Vyhýbajte sa vertikutácii počas extrémneho slnka alebo na premočenej pôde.

Vertikutator prevzusnovac hecht.png
Vertikutátor prevzdušňovač Hecht.Foto: Hecht

Ako správne vertikutovať?

Vertikutujte trávnik dvakrát ročne – na jar a na jeseň – pomocou strojov s nožmi a pružinami. Pred vertikutáciou pokoste trávnik a nechajte ho dva dni preschnúť. Postupujte ako pri kosení, ale trávnik spracujte v dvoch smeroch – krížom. Hĺbku vertikutácie nastavte na 2-4 mm. Po vertikutácii nasleduje dosiatie trávnym semenom, hnojenie a dôkladná závlaha, čo podporí rýchlu regeneráciu trávnika.

Optimálna hĺbka vertikutácie

Hĺbka vertikutácie by mala byť 2-4 mm, čo umožní nožom narezať trávne steblá bez poškodenia porastu. Hĺbku jednoducho nastavíte pomocou ovládacieho kolieska alebo plynulej regulácie na stroji.

Funkcia vertikutačných nožov a pružiniek

Vertikutačné nože narezávajú trávne trsy, čo zlepšuje prístup živín, vody a vzduchu ku koreňom. To podporuje rozrastanie koreňov a hustnutie trávnika. Nože tiež odstraňujú staré steblá, mach a nečistoty. Vertikutačné pružinky vyčešú všetok odpad do zberného koša, čím zabezpečujú čistý a zdravý trávnik.

Manipulácia s vertikutátorom

Vertikutátor sa ľahko ovláda, pretože trávnik sa vertikutuje po kosení, keď je nízky a nekladie odpor. Preto nie je potrebný pojazd, ktorý by zbytočne komplikoval manipuláciu.

Príprava a starostlivosť o trávnik po vertikutácii

Pred vertikutáciou skontrolujte trávnik a odstráňte kamene, vetvy a iné prekážky. Po vertikutácii je dôležité dosiať trávnik trávnym semenom, aplikovať hnojivo a zabezpečiť dostatočnú závlahu. Tento postup podporí rýchlu regeneráciu a zdravý rast trávnika.

Údržba vertikutátora

Pravidelne kontrolujte a čistite nože a pružiny vertikutátora. Po každom použití dôkladne vyčistite stroj a skontrolujte, či sú všetky časti v dobrom stave. Pravidelná údržba predlžuje životnosť vertikutátora a zabezpečuje jeho spoľahlivú prevádzku.

Noze_vertikutatora.png
Nože vertikutátora.Foto: Hecht

Výber správneho hnojiva

Použite kvalitné hnojivo určené pre trávniky, ktoré obsahuje všetky potrebné živiny. Hnojenie po vertikutácii podporí rýchly rast a zdravie trávnika.

Ekologický prístup k vertikutácii

Pri výbere vertikutátora zohľadnite ekologické hľadiská. Elektrické modely sú šetrnejšie k životnému prostrediu a majú nižší dopad na prírodu v porovnaní s benzínovými modelmi.

Vertikutácia je kľúčovým krokom k dosiahnutiu krásneho a zdravého trávnika. Pravidelné prevzdušňovanie trávnika zlepšuje prístup živín, vlahy, slnka a vzduchu ku koreňom, čo zabezpečuje jeho vitalitu a hustotu. Správna technika vertikutácie, výber vhodného vertikutátora a následná starostlivosť o trávnik sú základom pre dokonalý trávnik, ktorý bude pýchou každej záhrady.

Široký výber vertikutátorov nájdete aj v predajni Hecht v Nitre na Cabajskej ceste 10, tešíme sa na vás 😊

Informačný servis

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X