Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
+
Foto: NitraDen.sk, SH
28. mája 2024 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

Silné príbehy z 12 európskych krajín: Výstava Medzi životom a smrťou zachytáva odvahu a záchranu počas holokaustu

Ponitrianske múzeum v Nitre predstavuje výstavu Medzi životom a smrťou, ktorá zachytáva príbehy odvahy a záchrany počas holokaustu. Navštívte ju a objavte historické príbehy z dvanástich európskych krajín.

Ponitrianske múzeum v Nitre predstaví výstavu Medzi životom a smrťou, ktorá prináša dojemné príbehy záchrany počas holokaustu. Túto výstavu organizuje Ústav pamäti národa a pre verejnosť je v Ponitrianskom múzeu prístupná od 27. mája do 19. júna 2024.

Zachytáva neľahký osud židovského národa počas druhej svetovej vojny, kedy sa po nástupe Národnosocialistickej nemeckej robotníckej strany (NSDAP) na čele s Adolfom Hitlerom v roku 1933 začala veľká diskriminácia a perzekúcia židov v Nemecku. Tieto antisemitské myšlienky sa neskôr rozšírili aj do iných európskych krajín.

Výstava Medzi životom a smrťou predstavuje historický kontext a príbehy záchrany v 12 európskych krajinách, vrátane Dánska, Francúzska, Holandska, Chorvátska, Litvy, Maďarska, Nemecka, Poľska, Slovenska, Talianska a Ukrajiny.

Cieľom výstavy je dať hlas záchrancom aj tým, ktorí prežili. Upozorňuje na ich odvahu, snahu a vôľu žiť, pričom mnohí z tých, ktorí dostali pomoc, sa konca vojny nedožili. Tí, ktorí prežili, často dlhé roky mlčali o svojich skúsenostiach. Dodnes sa záchrancom, ktorí pomáhali Židom skryť sa alebo utiecť, udeľuje čestné vyznamenanie Spravodliví medzi národmi. Toto ocenenie získalo už viac ako 26-tisíc ľudí a číslo stále rastie.

Výstavu dopĺňajú sprievodné podujatia určené pre žiakov druhého stupňa základných škôl a študentov stredných škôl. Jednou z hlavných aktivít je prednáška na tému Riešenie židovskej otázky na Slovensku – Súvislosti a dôsledky od PhDr. Kataríny Meškovej Hradskovej, PhD., z Historického ústavu SAV.

Okrem prednášky je pripravený vzdelávací workshop, ktorý sa venuje téme holokaustu prostredníctvom príbehov preživších a hrdinov, ktorí pomáhali prenasledovaným osobám. Workshop prezentuje osudy ľudí z 12 európskych krajín a ponúka hlbší pohľad na túto temnú kapitolu histórie.

Výstava Medzi životom a smrťou je jedinečnou príležitosťou pre návštevníkov zoznámiť sa s príbehmi odvahy a ľudskosti, ktoré vznikli v najtemnejších časoch histórie. Nezmeškajte túto výnimočnú udalosť v Ponitrianskom múzeu a objavte príbehy, ktoré nesmú byť zabudnuté.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X