Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz divadelna nitra.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Medzinárodný festival Divadelná Nitra - koláž NitraDen.sk
27. mája 2024 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

Divadelná Nitra 2024 je čoskoro tu, predstavuje bohatý sprievodný program

Festival Divadelná Nitra 2024 je už za rohom a predstavuje bohatý sprievodný program plný kultúrnych zážitkov. Čakajú vás jedinečné aktivity, inšpiratívne debaty a príbehy, ktoré oživia nitrianske ulice. Objavte, čo všetko si pre vás pripravili organizátori a partneri festivalu.

Divadelná Nitra predstavuje nové informácie o sprievodnom programe, ktorý na vás čaká počas festivalových dní. Vďaka spolupráci so skvelými spoluorganizátormi a partnermi sa nitrianska pešia zóna, priľahlé uličky a aj vzdialenejšie miesta mesta premenia na centrum kultúry, hudby, tanca a zábavy.

Jednou z hlavných atrakcií je Black Box výbeh, ktorý prebieha od 7. do 9. júna na Štefánikovej triede oproti bodu.K7. Vstup je vždy medzi 14.30 a 18.30 hod. a je zdarma. Návštevníci tu môžu zažiť, ako vyzerá jedno ráno nevidiaceho človeka. Tento unikátny zážitok vám ukáže, čo všetko dokážu deti i dospelí, ktorí stratili zrak, od prípravy raňajok až po maľovanie obrázkov. Ide o projekt Darujem ti tulipán.

Ďalším významným podujatím je Noc pre Ukrajinu a Deň pre Ukrajinu, ktoré sa uskutočnia 8. júna o 21.00 hod. a 9. júna o 14.00 hod. v Synagóge na ulici Pri synagóge 3. Tieto akcie prinášajú príbehy obyvateľov Ukrajiny, ktorí utiekli pred vojnou a teraz žijú na Slovensku. Okrem autentických fotografií a národných piesní budete môcť vidieť dokumentárne zábery slovenských filmárov z Ukrajiny a vypočuť si úryvky nových ukrajinských hier v podaní hercov Divadla Andreja Bagara.

Pre tých, ktorí majú záujem o históriu, je pripravený projekt Aj toto je umenie: Oskar Singer – od Vily K po Robotnícky kultúrny dom. Uskutoční sa 7. júna a prevedie vás po nitrianskych uliciach, kde sa dozviete viac o minulosti domov a objektov, ktoré denne stretávate. Nadšenci z Nitrianskeho kultúrneho dedičstva vám ukážu hodnoty, ktoré robia verejný priestor zaujímavým a cenným.

Nadšenci z Nitrianskeho kultúrneho dedičstva vám predstavia domy a budovy v meste. Podujatie Aj toto je umenie: Oskar Singer – od Vily K po Robotnícky kultúrny dom sa uskutoční v piatok 7. júna od 21.00 hod.

Veľká verejná debata Hovory MH prinesie brilantný slovný súboj medzi Michalom Havranom a Michalom Hvoreckým. Uskutoční sa 9. júna od 21.00 hod. v Synagóge. Títo dvaja spisovatelia a myslitelia budú diskutovať na témy ako nestratiť nádej a čo môžeme urobiť, aby sa veci pohli k lepšiemu. Debata bude streamovaná a autorské publikácie budú na mieste v predaji.

Pre záujemcov o spoločenské témy je tu aj projekt Common Ground Dialogues Depolarizácia polarizácie: umelecké postupy v sociálnej zmene, ktorý sa uskutoční 12. júna od 13.30 hod. v bod.K7. Tento medzinárodný vzdelávací projekt sa zameriava na metódy práce so znevýhodnenými skupinami a hľadá spôsoby, ako zabrániť šíreniu negatívnych javov ako intolerancia, populizmus či rasizmus.

Festival Divadelná Nitra 2024 je pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislava Becíka a primátora mesta Nitra Mareka Hattasa. Hlavným organizátorom je Asociácia Divadelná Nitra. Nechajte sa uniesť kultúrou a príbehmi, ktoré tento festival prináša, a zažite nezabudnuteľné chvíle v Nitre.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X