Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Centrum slniecko otvorenie bezpecny zensky dom v nitre.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: www.facebook.com
15. mája 2024 Správy NitraIné správy z Nitry od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

V nitrianskom Centre Slniečko prebehla významná investícia, rozširuje bezpečné útočisko pre ženy a deti ohrozené násilím

Dlhodobo poddimenzované kapacity pre ženy a deti v núdzi dostávajú v Nitre výrazný impulz. Centrum Slniečko, n.o. v spolupráci s mestom Nitra dokončilo rekonštrukciu objektu, čím zvyšuje kapacitu pre bezpečné bývanie a pomoc pre ženy postihnuté domácim násilím o 15 nových miest.

V nitrianskom Centre Slniečko, n.o. prebehla významná investícia, vďaka ktorej sa mohlo centrum rozšíriť a pomôcť tak ďalším osobám v ohrození. Kapacity boli v tomto zariadení, tak ako vo zvyšku našej krajiny, dlhodobo poddimenzované, nespĺňali teda požiadavky a potreby núdznych.

Objekt vo vlastníctve Mesta Nitra bol v rámci projektu „Bezpečný ženský dom – krok k životu bez násilia“ zrekonštruovaný a mohli sa tak rozšíriť kapacity o 15 miest v kontexte uplatňovania minimálnych Európskych štandardov pre poskytovanie podpory a ochrany ženám zažívajúcim násilie a ich deťom.

Financovanie projektu „Bezpečný ženský dom – krok k životu bez násilia“ prišlo nielen zo štátneho rozpočtu sumou 89 889 eur, ale najmä z Nórska, prostredníctvom Nórskych grantov v sume 509 369 eur. Projekt však nebol len o zvyšovaní kapacity, ale aj o posilňovaní informovanosti o násilí páchanom na ženách a deťoch, či vzdelávaní v oblasti prevencie násilia v Nitrianskom kraji.

Zapojili sa vyškolení sociálni pracovníci, pracovníčky, pedagógovia a pedagogičky, a to v pôvodnom slovenskom preventívnom programe z dielne Centra Slniečko, pod názvom KOZMO a jeho dobrodružstvá. Vzdelávanie bolo realizované aj v iných témach, napríklad ako identifikovať znaky násilia na deťoch, ako vhodne postupovať, či aké následky má dlhodobé domáce násilie.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Násilie sa stáva bežnou súčasťou komunikácie a našich vzťahov. Mrzí ma, že už tak bežnou, že ho často ani nevnímame, ako niečo patologické. Mlčaním a ani bagatelizovaním však nevymizne. Práve naopak. Dávame mu tým väčší priestor na prerastanie do našich sŕdc a postojov. Pokiaľ ale stále budú medzi nami ľudia, a to v akejkoľvek pozícii, ktorým to nebude jedno, máme šancu. Nám v Centre Slniečko, to nie je jedno. A teší ma, že aj mnohým našim partnerom a podporovateľom to nie je jedno,“ zhodnotila Mariana Kováčová, riaditeľka Centra Slniečko, n.o.

Pomocnú ruku priložili aj príslušníci 12. mechanizovaného práporu v Nitre – Ozbrojené sily SR. Pomohli so skladaním nábytkov ako postele, skrinky, skrine, stoly a stoličky. „Po skvelo odvedenej práci ich naše dievčence nakŕmili chutnou kapustnicou,“ informovala vtedy nezisková organizácia Centrum Slniečko.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X