Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz nitra divadlo andreja bagara premiera pripravy.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Frederika Csekiová - Divadlo Andreja Bagara v Nitre
18. mája 2024 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skDAB Diskusia()

Nová divadelná adaptácia z Poľska prichádza do DAB so zaujímavým mixom detektívnej záhady a eko-komédie

Nová divadelná adaptácia od susedov z Poľska sľubuje zaujímavý mix detektívnej záhady a eko-komédie. Príbeh upriamuje pozornosť na výraznú ženskú hrdinku Janinu Duszejkovú, ktorú polícia považuje za bláznivú, no dej sa poriadne zamotá. Ako sa vyrovná so silami prírody a ľudskou krutosťou?

S novou adaptáciou próz poľskej nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Olgy Tokarczuk sa diváci môžu tešiť na zaujímavý príbeh plný zvratov a napätia. Premiéra je plánovaná na piatok 24. mája 2024 v Štúdiu DAB v Nitre. Hlavná postava príbehu je Janina Duszejková, ktorá žije na okraji mesta v Kladskej kotline na česko-poľských hraniciach. Vyznačuje sa bojom za práva zvierat a má slabosť pre astrológiu.

Polícia ju pre jej aktivity považuje skôr za blázna a jej podnetmi sa veľmi nezaoberajú. Všetko sa zmení, keď náhle umrie jej sused a udejú sa ďalšie záhadné úmrtia. Vyšetrovanie ukazuje, že za tým môžu byť práve zvieratá.

Autorka využíva zvláštny poetický jazyk a svojím dielom mapuje obyčajné, ale zároveň neobyčajné ľudské osudy a vzťahy. Využíva pritom využíva krutosť, ale aj mágiu prostredia. Jej tvorba podnietila už nejedného umelca a podľa jej próz bolo uvedených niekoľko inscenácii v Poľsku i zahraničí. Aj známa poľská režisérka Agnieszka Holland sfilmovala jej novelu Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď.

Adaptácia Mordorys prichádza ako sociálna sonda do života ľudí žijúcich v odľahlých oblastiach, mimo centier väčších miest. Okrem toho otvára dôležité otázky o zodpovednosti každého jednotlivca za ochranu životného prostredia a konfrontuje práve jednotlivca so zodpovednosťou za ochranu životného prostredia. Tokarczukova sa týmto dielom stavia nielen ako autorka zaujímavého príbehu, ale aj ako kritický hlas súčasnosti.

Čo je to mordorys?“ – spýtala sa znepokojene. „Tajomné Zviera, ktoré nemožno chytiť. Zviera pomstiteľ.”

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X