Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vystava svatik nitra stare divadlo kolaz.jpg
7
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: výtvarník Ján Svatík
30. mája 2023 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

V galérii Starého divadla môžete obdivovať výstavu výtvarníka Jána Svatíka

Maľba a digitálna grafika Jána Svatíka bude k dispozícii v galérii Starého divadla.

Nová výstava v Galérii Foyer v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre predstaví výber z tvorby výtvarníka Jána Svatíka. Uvidíte na nej abstraktnú a gestickú maľbu, expresívne spracované motívy krajiny, vnútorné reflexie a nálady prírody. Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok 1. júna 2023.

Výtvarník Ján Svatík je rodák z Vrábeľ a Školu umeleckého priemyslu vyštudoval v Kremnici. V súčasnosti pracuje ako grafik, žije a tvorí v Bratislave. Nitra je pre neho mestom, kde sa narodil, a výstava v Starom divadle je príležitosťou pozvať na ňu rodákov z neďalekých Vrábeľ.

Jan svatik.jpg
Foto: výtvarník Ján Svatík

Deň vernisáže výstavy je Medzinárodný deň detí, ale okrem toho je aj Dňom za správne rozhodnutie. Na otázku, kedy naposledy urobil to svoje správne rozhodnutie, Ján Svatík odpovedal: „Zmysluplným rozhodnutím bolo pre mňa pred asi štyrmi rokmi nájsť odhodlanie a nastavenie samého seba na dlho odkladanú potrebu slobodného výtvarného prejavu, ktorý mi umožnil pretaviť svoj vnútorný svet a pocity cez formu a farbu bez prílišného špekulovania a zámeru. Výstava v nitrianskom Starom divadle je vlastne prierezom tohto môjho štvorročného snaženia. Od posledných výstav sú však na nej aj nové práce. Čiže, bude to kurátorsky výber doposiaľ toho najlepšieho… dúfam.”

Tvorba Jána Svatíka je svetom farieb a impresií, ktoré odzrkadľujú túžbu po voľnosti, nespútanosti a experimentovaní. Potreba vyjadrenia a hľadania je ponúknuť obraz, na ktorom môže divák očami cestovať a objaviť niečo, s čím sa dokáže stotožniť a vytvoriť si vlastný príbeh. Autorovým želaním je, aby jeho tvorba oslovovala, vyvolávala pozitívne emócie a dlhotrvajúce zážitky.

Hudobným hosťom vernisáže bude Rastislav Cagáň. „Rasťo je môj spolužiak, ktorý ma pri stretnutí po rokoch prekvapil svojím nadšením pre hru na fujaru. A tiež výrobou fujár. Je mi blízke, že je to jeho koníčkom a zmysluplnou náplňou v tvorbe aj živote,“ uviedol Ján Svatík. Výstava potrvá do 8. júla 2023, otvorená je denne od 8.00 do 18.00 hod.

Svatik6.png
Foto: výtvarník Ján Svatík
Svatik8.jpg
Foto: výtvarník Ján Svatík
Jan svatik v_strede.jpg
Foto: výtvarník Ján Svatík
Svatik_nitra.jpg
Foto: výtvarník Ján Svatík
Svatik2.jpg
Foto: výtvarník Ján Svatík

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X