Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Mikulas vianoce sviatky darceky sladkosti prekvapenie divadlo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, GettyImages
3. decembra 2022 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skDAB Diskusia()

Mikuláš zavíta aj do Divadla Andreja Bagara a okrem dobrôt prinesie aj nové vydanie audiorozprávok

V Divadle Andreja Bagara myslia aj na najmenších a audiorozprávky sú súčasťou sezóny 22/23 s témou Krehká identita.

Do Divadla Andreja Bagara tiež zavíta Mikuláš, aby potešil všetky deti balíčkami plnými dobrôt. Tentoraz však prinesie okrem balíčkov pre deti aj ďalšie prekvapenie, bude to nové vydanie audiorozprávok, ktoré pripravili divadelníci.

Audio vydanie výberu piatich klasických ľudových rozprávok Pavla Dobšinského – Mahuliena zlatá panna, Dlhý nos, Berona, Šurienka a Atalienka a Trojruža nahovorili herečky a herci Divadla Andreja Bagara v Nitre – Eva Pavlíková, Juraj Ďuriš, Vladena Škorvagová, Martin Nahálka a Kristína Turjanová.

Počas soboty 3. decembra teda okrem Mikuláša zažijú najmenší diváci v DAB aj audiorozprávky naživo. V tento deň budú môcť diváci aj zakúpiť rozprávky za uvádzaciu cenu, budú dostupné aj v e-shope, či v pokladniciach Divadla Andreja Bagara v Nitre.

Audiorozprávky sú určené pre najmladších divákov a prinášajú známe aj menej známe klasické ľudové rozprávky zozbierané folkloristom, publicistom a zberateľom ľudovej slovesnosti Pavlom Dobšinským, ktorý ich vydal postupne v rokoch 1880 až 1883 pôvodne v ôsmich zväzkoch pod názvom Prostonárodné slovenské povesti.

Čarovné rozprávky

Rozprávky, medzi ktorými je aj Mahuliena zlatá panna, Dlhý nos, Berona, Šurienka a Atalienka a Trojruža patria medzi tzv. čarovné rozprávky Pavla Dobšinského a prinášajú príbehy zo sedemdesiatej a siedmej krajiny, spoza červeného mora a dubovej skaly, zo sveta, kde bolo, kde nebolo…

Príbehy o udatných princoch, ktorí svojou statočnosťou a hrdinstvom zachránia krásne princezné a ktorí tiež na svojej ceste za šťastím spoznajú, že je dôležité vedieť udržať tajomstvo a dodržať sľub, že sa netreba zbytočne vystatovať, ale ani každému ľahkomyseľne veriť, že klamárov a podvodníkov stretne vždy spravodlivý trest a že aj ten tretí najmladší princ, ktorého nik neberie vážne, môže byť raz kráľom.

Šľachetné dievčiny

V rozprávkach však nielen princovia zachraňujú princezné, ale naopak, aj súce a šľachetné dievčiny svojou dobrotou, láskou a šikovnosťou dokážu odkliať zakliatych princov, či ich zachrániť pred zlými strigôňmi. Tak, ako všetky rozprávky, aj tie naše, po všetkých skúškach a útrapách končia vždy šťastne, a my veríme, že prinesú radosť nielen tým najmenším…

Audiorozpávky sú súčasťou sezóny 22/23 s témou Krehká identita, v ktorej mysleli v rámci DAB aj na detského diváka. Klasické ľudové rozprávky, na ktorých vyrástli celé generácie sú symbolom našej kultúrnosti, utvárajú našu identitu a odkazujú nás späť k našim koreňom a tradíciám.

Cena detskej vstupenky je 10 eur a jej súčasťou je aj mikulášsky balíček. Vstupenka pre dospelého stojí 3 eurá. Pri nákupe 1 detskej vstupenky si môžete zakúpiť maximálne 2 vstupenky pre dospelého.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X