Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Drázovský kostolík kostol svätého Michala archanjela
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: NitraDen.sk, SH
28. júla 2022 Zaujímavosti od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

Poznáte legendu o kostolíku v Dražovciach? Takáto je však pravda

Zjavenia a tečúca krv spod kameňa kostola. Počuli ste už o legende o Kostole sv. Michala Archanjela? Do akej miery je legenda pravdivá? Podrobnosti sa dočítate v článku.

Legenda vraví, že kostolík dal postaviť sv. Štefan a keď raz navštívil kráľ Zoborský kláštor, ku ktorému patrili aj Dražovce, uvidel vrch a vykríkol, že to miesto stvoril Boh, aby mu tam na jeho slávu postavili kostolík. A tak dal dvoranom za úlohu postaviť kostol.

Avšak keď sa začala výstavba, začali sa diať podivné veci. „Keď Dražovčania začali dolovať vo vrchu ukrytý kameň, ako keby im čakany niekto “zabosoroval“. Keď zaťali čakanom do skaly, spod kameňa začala tiecť krv na znak toho, že miesto nebom ustanovené ľudská vypočítavosť narušila,“ uvádza Nitra. Vrava o kostolíku sa začala rýchlo šíriť a stal sa tak pútnickým miestom.

Žiariaca postava

Jedného dňa, na sv. Michala tam kostolník upratoval a zjavila sa mu pred oltárnym obrazom žiariaca postava so zlatými vlasmi a malým dieťaťom.

Kostolník sa hneď rozbehol do dediny a ohlasoval, že sa stal zázrak, že sa mu v kostolíku zjavila postava Panny Márie spolu s malým Ježiškom na jej ramene.

Drazovsky kostolik.jpg
Foto: www.nitra.eu

V dedine mu málokto uveril, no tieto výjavy sa odvtedy neustále opakovali a ľudia nevedeli pochopiť, prečo sa to deje. Miestny pastier mal však pre to vysvetlenie.

Smutná Panna Mária

V jedno letné popoludnie pásol miestny pastier stádo v dedine, keď zrazu zaznel prvý akord kostolného zvona, započul zvláštnu hudbu, ktorá vychádzala z kostolíka.

Pastier išiel za zvukom a keď vošiel dnu, vidiel tam žiariacu postavu Panny Márie, ktorá smutno ukazovala rukou na rozpadajúcu sa klenbu a na ošarpané steny kostolíka.

Žiariaca postava sa rozplynula v momente, keď zaznel posledný úder zvona. Pastier sa ihneď rozbehol do dediny a kričal, že sa znova stal zázrak a vyrozprával im, čo práve uvidel.

Pochopenie zjavení

Dedinčania tak pochopili, prečo sa dejú tieto zjavenia. Prešlo už niekoľko storočí od výstavby kostolíka a pomaly začal chátrať. O kostolík nebolo dobre postarané, bolo vidno hnijúcu strechu, padajúcu klenbu a opadanú omietku.

Drazovsky kostol.jpg
Foto: www.nitra.eu

Nakoľko kostolík bol pomerne ďaleko a stál na vrchu kopca, dedinčania ho navštevovali len raz do roka, na deň sv. Michala. A tak po poslednom zjavení sa ľudia začali starať o kostolík, zrenovoval sa a odvtedy sa nediali žiadne zjavenia, ktoré by museli upozorniť na zábudlivosť dedinčanov.

Ak sa pýtate do akej miery je legenda pravdivá, máme pre vás odpoveď. „Pravdou je, že v dražovskom kostolíku sa Panna Mária nikdy nezjavila a táto legenda je iba plodom bujnej fantázie niekdajšieho ľudu Dražoviec. Pravdou je iba to, že základy kostolíka sú z obdobia, kedy žil sv. Štefan,“ vysvetľuje Nitra.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X