Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
NITRA: Prírodné vodné nádrže v okolí Nitry Prírodné vodné nádrže v okolí Nitry nie sú vhodné na kúpanie. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre neodporúča kúpanie vo vodných nádržiach Veľký Cetín, Jelenec a Vráble, pretože voda v nich dlhodobo nezodpovedá normám a môže spôsobovať zdravotné ťažkosti.. Nitra, 18. júl 2013.
Foto: archívne, SITA/Martin Havran
22. júna 2021 Správy Nitra od NitraDen.sk Diskusia()

Nitriansky kraj má niekoľko možností, kde tráviť horúce dni. Tieto kúpaliská a vodné plochy sú vhodné

Nitriansky regionálny úrad vereného zdravotníctva vydal odporúčania, ako sa správať na kúpalisku a aj pravidlá podľa COVID automatu.

Prinášame vám prehľad kúpalísk v Nitrianskom kraji. Na výber máte možnosť kúpania sa v prírode či na umelých kúpaliskách. Tiež niektoré z nich radi využívate počas horúcich letných dní? Dávajte si však pozor na kvalitu vody.

Vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie sledovali hygienici okrem schválených prírodných kúpalísk aj na ďalších prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou.

Bez prírodného kúpaliska

Keďže Nitriansky kraj nemá prírodné kúpalisko so schváleným štatútom, prinášame vám aspoň tie neschválené s dobrou kvalitou vody. Ide o tieto jazerá:

  • štrkoviskové jazero Kava,
  • APÁLI – mŕtve rameno Váhu Komárno,
  • Vodná nádrž Duchonka.

Vodné plochy však podľa slov RÚVZ Nitra neboli vybudované k rekreácii, ale k iným účelom, ako hospodárske nádrže pre chov rýb a závlahy, ťažbu štrku a podobne.

Keďže tieto plochy nemajú štatút prírodného kúpaliska, plávanie v ňom je na vlastné riziko, nie je tu zabezpečený plavčík ani zdravotníci, šatne, sprchy, toalety, kanalizácia, likvidácia komunálneho odpadu. Nie sú upravené vstupy do vody ani plochy na slnenie, chýba tu tiež zásobovanie pitnou vodou.

Nevhodné prírodné plochy

Kvalitu vody vo vodných nádržiach Jelenec, Vráble a štrkovisko Veľký Cetín dlhodobo nesleduje. V minulosti sa tu pravidelne nachádzali z mikrobiologických ukazovateľov napríklad enterokoky, fekálne koliformné baktérie, vyskytovať sa môžu aj cyanobaktérie, resp. sinice.

Výsledky predsezónnej kontroly potvrdili zníženú priehľadnosť vody vo VN Lipovina – Bátovce; voda na kúpanie v ostatných zdravotne významných ukazovateľoch bola vyhovujúca.

Na lokalite bola zaznamenaná aj zvýšená farba a zvýšený celkový fosfor; ide o ukazovatele vyšetrované nad rámec požiadaviek platných predpisov, ktoré sú hodnotené na základe odporúčaných hodnôt.

Umelé kúpaliská

K 11. júnu dostali povolenie na prevádzku tieto bazény na kúpaliskách: TK Komárno, TK Nesvady, Wellness centrum Patince, TK I Štúrovo, TK Podhájska, TK Štrand Emila Tatárika Nové Zámky, Vonkajší rehabilitačný bazén KD Rubín v Dudinciach, Vonkajší rehabilitačný bazén pri LÚ Diamant v Dudinciach.

Na niektorých kúpaliskách zatiaľ nie sú v prevádzke všetky bazény, mnohé z nich sa budú otvárať iba postupne predovšetkým podľa záujmu verejnosti. V pláne je tiež otvorenie nitrianskeho kúpaliska a to v sobotu 26. júna.

Odporúčania COVID

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre neodporúča navštevovať kúpaliská chorým ľuďom, pripomína tiež potrebné dezinfikovanie rúk, dodržiavanie odstupov a vyhýbanie sa zoskupovaniu a úzkym kontaktom s ľuďmi.

Od štvrtka 17. júna 2021 sa ruší povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest na kúpaliskách. Vo vybraných situáciách to podľa vyhlášky bolo doteraz potrebné, v závislosti od farby okresu či povahy priestoru.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X