Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ada cistiace auto kolaz.jpg
7
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: súkromný archív - koláž NitraDen.sk
28. júla 2020 Zaujímavosti od NitraDen.sk Diskusia()

Foto: Mladá žena v Nitre búra stereotypy: Jej prácou je čistenie ulíc na cestárskom aute

V Nitre sme si už zvykli na vodičku autobusu a teraz sme stretli aj mladú sympatickú ženu za volantom zametacieho auta. Ide o Aďu, ktorá vôbec nesnívala o tejto práci a už vôbec nie, že ju bude tak baviť. 

Zaujímali sme sa o podrobnosti jej práce a ona nám ochotne odpovedala na všetky zvedavé otázky. Dozvedeli sme sa, že o tejto práci nesnívala od malého dievčatka, ale dostala sa k nej vďaka svojej rodine.

Vyrastala som pri nákladných autách pretože ocino pracoval ako vodič na rôznych nákladných autách. Keď som bola malá, tak nás aj s bratom ocino občas brával do práce povoziť sa,“ prezradila nám.

Ada cestarka žena osoba auto.jpeg
Foto: súkromný archív

Vodičský kurz skupiny C si spolu s bratom urobila popri vysokej škole. Jej cieľom však bolo pracovať vo svojom odbore. Po vysokej škole si prácu v odbore nenašla, ako hovorí, bol s tým problém.

Mala som možnosť, vyskúšať si prácu na nákladnom aute a keďže ma to celkom bavilo tak som nejak už pri tom zostala,“ konštatuje Aďa. Ako doplnila, ešte počas kurzu netušila, že by sa to raz mohlo stať jej hlavnou pracovnou činnosťou.

Adriana Kľuchtiaková cistiace auto nakladiak
Foto: súkromný archív

Svoju prácu má rada a najviac sa jej na nej páči, keď po nej vidno výsledky a rozdiel v tom, že je cesta krajšia a čistejšia, bez odpadkov a nečistôt.

Náročné na nej však je to, že nemá daný pracovný čas a preto sa nevie pripraviť na to, čo ju na ďalší deň čaká. Berie to však s nadhľadom a vždy to nejak zvládne.

Adriana Kľuchtiaková cistiace auto nakladiak
Foto: súkromný archív

Adinou hlavnou náplňou práce je zametanie ciest a zbavovať ich nečistôt či prachu, napríklad pri stavbách, rekonštrukciách alebo počas bežnej údržby. Tak sme si ju všimli aj my, preto nás zaujímalo, či na ňu ľudia počas jej práce zízajú.

Tak toto naozaj povedať neviem, nakoľko keď pracujem, sústreďujem sa na prácu a tak si nevšímam reakcie vodičov okolo. Sú aj väčšie stroje, autá, ktoré obsluhujú ženy. Napríklad rôzne žeriavy, bagre, električky, autobusy, kamióny a mnoho ďalších. Ľudia si na to postupne zvyknú,“ bola Adina odpoveď. Napokon však priznáva, že keď ju niekde uvideli, boli spočiatku prekvapení. Napokon si však zvykli.

Adriana Kľuchtiaková cistiace auto nakladiak
Foto: súkromný archív
Adriana Kľuchtiaková cistiace auto nakladiak
Foto: súkromný archív
Adriana Kľuchtiaková cistiace auto nakladiak
Foto: súkromný archív

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X