Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
univerzita konstantína filozofa
Foto: ilustračné, UKF v Nitre
11. marca 2020 ZaujímavostiKam na školu od NitraDen.skSITA Diskusia()

Študenti informatiky môžu využiť inovované predmety a to aj na jednej z nitrianskych univerzít

Tieto predmety vznikli iniciatívou Kompetenčného centra pre vzdelávanie na vysokých školách, ktoré je jednou z aktivít národného projektu IT Akadémia–vzdelávanie pre 21. storočie.

Vysokoškoláci s ambíciou uplatniť sa v sektore informačných technológií majú možnosť využiť nové a inovované predmety v danej oblasti. Informuje o tom na svojej stránke Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR).

Tieto predmety vznikli iniciatívou Kompetenčného centra pre vzdelávanie na vysokých školách, ktoré je jednou z aktivít národného projektu IT Akadémia–vzdelávanie pre 21. storočie.

Jeho partnermi je päť univerzít a okrem Nitry sa tu nachádzajú aj Košice, Žilina, Banská Bystric. Univerzity ponúkajú výučbu 57 nových a inovatívnych predmetov. Ako podotklo CVTI SR, štruktúra predmetov a obsah študijných materiálov vznikali aj na základe intenzívnej spolupráce so zamestnancami IT firiem.

Nitrianska univerzita

Obsah vysokoškolských predmetov sa tvorí, reviduje a aktualizuje na všetkých piatich partnerských univerzitách národného projektu IT Akadémia–vzdelávanie pre 21. storočie. Patrí sem Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach, Žilinská univerzita v Žiline, Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici, Technická univerzita v Košiciach a nitrianska Univerzita Konštantína Filozofa (UKF).

Takmer 20 nových predmetov je zameraných pre študijný odbor Dátová veda, 13 predmetov pre Internet vecí. Počítačové siete majú 14 nových predmetov a rovnako aj Podnikovo-informačné systémy.

Súčasťou uvedených predmetov sú aj študijné materiály, ktorých cieľom je pripraviť absolventov neinformatických odborov pre pracovné uplatnenie sa v IT sektore. Tu hovoríme o troch predmetoch k Dátovej vede a dvoch predmetoch v oblasti Sieťovej akadémie,“ priblížilo CVTI SR. Doplnilo, že jeden predmet je venovaný Internetu vecí a štyri sa týkajú Podnikovo-informačných systémov.

Desiatky nových predmetov

CVTI SR poukázalo, že päť partnerských vysokých škôl vyučuje 57 nových a inovatívnych predmetov vyššie spomenutého odborného zamerania. Cez tieto univerzity projekt IT Akadémia ponúka študentom aj certifikované bloky „IT–prax“.

Tie by mali zlepšiť vedomosti a praktické skúsenosti študentov, ktorí sa nezaoberajú informatikou v oblasti informačných technológií.

Jedným z prínosov projektu z hľadiska udržateľnosti je akreditácia nového študijného programu Analýza dát a umelá inteligencia na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach. Po prvýkrát sa bude realizovať v akademickom roku 2020/2021,“ priblížil garant projektu a prorektor pre informatizáciu a riadenie kvality na UPJŠ v Košiciach Gabriel Semanišin.

Spolupráca so zamestnancami

CVTI SR dodáva, že štruktúra predmetov a obsah študijných materiálov vznikali aj na základe spolupráce so zamestnancami IT firiem.

Na základe ich recenzií môžu učitelia vysokých škôl tieto študijné materiály aktualizovať. Nové a inovované vysokoškolské predmety a študijné programy vytvárajú dlhodobo podnetné prostredie pre ďalší odborný rast a udržateľný systém prípravy odborníkov pre aktuálne a budúce potreby IT sektora na Slovensku,“ vysvetlilo centrum.

Projekt by mal vytvoriť model vzdelávania a prípravy mladých ľudí pre aktuálne a perspektívne potreby vedomostnej spoločnosti a trhu práce so zameraním na informatiku a IKT.

Kompetenčné centrum pre vzdelávanie na vysokých školách vzniklo v roku 2016. Je jednou z aktivít národného projektu IT Akadémia–vzdelávanie pre 21. storočie. Inovovať vzdelávací proces v IT oblasti na vysokých školách má však počas celého obdobia jeho realizácie (2016 –2020). Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X