Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ohnostroj nitra silvester luca bush.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Luca Bush - creative videomaker www.facebook.com
11. decembra 2019 Správy NitraOznamy a dôležité informácie od NitraDen.skSITA Diskusia()

 V Nitre nebude ohňostroj, ľudia majú Nový rok privítať výlučne s tradičnými prskavkami

Ochranári myšlienku bez petárd kvitujú, niektorí obyvatelia zásadne nesúhlasia so Silvestrom bez ohňostroja.

Vianočné sviatky aj Silvester by mohli byť v tomto roku v Nitre bez petárd a ďalšieho zbytočného hluku. Mesto Nitra neorganizuje silvestrovský ohňostroj, primátor Marek Hattas vyzval obyvateľov, aby Nový rok vítali len s prskavkou v ruke.

Nitra sa pridáva k celosvetovej myšlienke, že mestá by mali Nový rok vítať bez petárd. My sme sa rozhodli, že v Nitre nebudeme mať ohňostroj. Myslíme si, že Vianoce a Nový rok sú sviatky pokoja a mieru a tak by sme si ich mali aj uctiť. Ľudia by mali prísť na námestie s prskavkou, aby to bola pekná oslava Nového roka, kde sa nebudú musieť báť o svoju bezpečnosť, o svoj sluch. Sme zodpovední aj k životnému prostrediu, musíme meniť naše zmýšľanie, musíme sa posúvať dopredu aj v tejto téme,“ povedal Hattas.

Štvorhodinová výnimka

V Nitre platí celoročný zákaz používania pyrotechniky, výnimkou sú štyri hodiny na prelome rokov. Primátor Hattas však verí, že ľudia sa pridajú k iniciatíve radnice a zaobídu sa bez takejto zábavy. Aktivitu Nitry podporujú aj Nitriansky horský spolok, Stráž prírody Ponitrie, Ochrana dravcov na Slovensku a niektoré ďalšie organizácie.

Argumentujú tým, že výbuchy sú nepríjemné nielen pre ľudí, ale aj domáce a voľne žijúce zvieratá. Okrem toho pyrotechnické výrobky obsahujú chemické látky, ktoré zostávajú v pôde či vo vode.

Vtáctvo je podľa Romana Slobodníka z ochrany dravcov na Slovensku v dôsledku používania pyrotechniky vystresované, stráca orientáciu, naráža do prekážok. Ľudia v posledných mesiacoch roka lákajú vtáky do miest tým, že ich prikrmujú, o to sú potom následky horšie. V mestách je v zime podľa neho okolo 40 – 50 druhov vtákov.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X