Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bubnovacka titulka.jpg
Foto: Centrum Slniečko
29. októbra 2019 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skSITA, TS NitraDeň.sk Diskusia()

Ticho deti pred násilím neochráni: Do Nitry opäť prichádza bubnovačka roka Aby bolo deti lepšie počuť

V Nitre sa pripravuje najväčšia bubnovačka roka, ktorá má aj tento rok symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a otvoriť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

Myšlienkou tradičného podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“ zaznie 19. novembra nielen v Nitre, ale aj po Slovensku v hlasnom rytme bubnov od 10.00 do 11.00 hod. už po šiestykrát. Bubnovačku rozbehlo v roku 2014 Centrum Slniečko ,n.o., člen Koalície pre deti Slovensko, ktoré sa problematike násilia na deťoch venuje už vyše 20 rokov.

V Nitre sa bubnovačka uskutoční od 10.00 hod. v športovej hale Olympia. Minulý rok bubnovalo v Nitre 732 detí a 81 dospelých z 18 škôl. Organizátori veria, že tento rok sa opäť počet navýši. Do bubnovačky sa pritom môže zapojiť úplne každý, aj tí ktorí nemajú bubon. Organizátori nabádajú: Nie je dôležitá forma bubnovania, či miesto, kde sa zapojíte, ale téma, ktorú potrebujeme v spoločnosti rozpútať.“ Bubnovať môžete na hrncoch, s varechami, vedrami, palicami či pet fľašami.

Zvýšenie informovanosti

Tento ročník bude v spolupráci s Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch, ktoré je organizačnou zložkou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, a ktoré na Slovensku zohráva kľúčovú úlohu pri realizácii konkrétnych systémových opatrení a riešení, zabezpečujúcich ochranu detí pred násilím. Obidve organizácie vnímajú spojenie síl v oblasti ochrany detí za veľmi podnetné a preto do bubnovačky idú spoločne.

Násilie na deťoch sa často vyskytuje bližšie, než sa môže zdať. A mnohokrát uniká našej pozornosti. Je potrebné zvyšovať informovanosť a citlivosť verejnosti na prejavy násilia páchaného na deťoch, preto sme radi opäť spoluorganizátori tohtoročnej bubnovačky,“ uviedla riaditeľka NKSpreRPNnD, Mária Vargová.

Ochrana detí

November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. Od roku 2015 sa 18. november stal Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa.

Práve preto si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve 19. november za deň, kedy by malo byť hlas detí lepšie počuť.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X