Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Flixpoint stanica drogy pomoc storm 1.jpg
5
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, mesto Nitra
19. júla 2019 Správy NitraOznamy a dôležité informácie od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

FOTO: Na nitrianskej autobusovej stanici je už osadená nádoba Fixpoint na použité injekčné striekačky

Do nádoby môžu vhadzovať striekačky užívatelia drog, ale aj rôzni pacienti či obyvatelia, ak nájdu na zemi injekciu.

V Nitre pribudla bezpečnostná nádoba Fixpoint na použité injekčné striekačky, ktorá sa nachádza na autobusovej stanici. Naše mesto je tak druhým, hneď po Trnave, kde sa takýto bezpečnostný box nachádza. Osadenie zabezpečilo Združenie Storm, ktoré dlhodobo pracuje s užívateľmi drog.

Združenie Floxpoint dlhodobo v meste pomáha znižovať rôzne riziká spojené s voľne pohodenými injekciami. „Len vlani Združenie Storm z nitrianskych trávnikov a chodníkov pozbieralo a bezpečne zlikvidovalo až 64 kusov voľne pohodených ihiel. Okrem vlastných nálezov reagovalo združenie aj na telefonáty od obyvateľov či od mestských policajtov,“ informoval nitriansky hovorca Tomáš Holúbek.

Flixpoint stanica drogy pomoc storm 1.jpg
Zdroj: mesto Nitra

Tak isto aj výber miesta, kde by mal byť box osadený, nie je náhodný. Práve stanica je druhým najčastejším miestom, kde injekčné striekačky nachádzajú. Taktiež aj samotná nádoba je navrhnutá tak, aby sa nik pri manipulácií neporanil, ako pri vhadzovaní ihiel, tak aj pri samotnom vyprázdňovaní nádoby.

Predstavitelia Združenia Storm taktiež stále pripomínajú zvýšenú opatrnosť pri manipulácií so striekačkami. „Najlepšie je, ak použijete vreckovku alebo vrecko ako ochranu ruky. Následne injekčnú striekačku zodvihnete za piest a vhodíte do Fixpointu,“ povedal Pavol Ščasný zo združenia.

Flixpoint stanica drogy pomoc storm 1.jpg
Zdroj: mesto Nitra

Ak na odhodené striekačky natrafíte v lokalite ďaleko od bezpečnostnej nádoby,“ radí Ščasný, „vhoďte ich do prázdnej fľaše alebo plechovky – predíde sa tak prípadným rizikám pre pracovníkov, ktorí triedia odpady.“ V prípade, že nechcete nijakým spôsobom so striekačkami manipulovať, existuje možnosť, že o odhodených použitých striekačkách budete informovať pracovníkov Združenia Storm a to na čísle 0905 943 229 alebo na maile [email protected].

Flixpoint stanica drogy pomoc storm 1.jpg
Zdroj: mesto Nitra
Flixpoint stanica drogy pomoc storm 1.jpg
Zdroj: mesto Nitra
Flixpoint stanica drogy pomoc storm 1.jpg
Zdroj: mesto Nitra

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X