Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Univerzita konstantina filozofa tvorivy atelier slancikovej mapy.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: www.google.com
2. apríla 2019 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skUKF Diskusia()

Nitrianska univerzita zorganizovala edukatívny festival Etnologické dni. Bohatý program vás čaká až do štvrtka

V pondelok otvorili v Univerzitnom tvorivom ateliéri Etnologické dni vernisážou posterovej prezentácie obce Vlachovo.

Od pondelka 1. apríla do štvrtka 4. apríla môžete zažiť jedinečný vzdelávací festival na Univerzite Konštantína Filozofa. Festival je zameraný na tradičnú ľudovú kultúru, folklorizmus, etnológiu a sociálnu antropológiu. Univerzita sľubuje bohatý program s množstvom zaujímavých akcií, ako napríklad výstavy, prednášky, projekcie výskumných materiálov, tanečné predstavenia, filmové projekcie, hudobné a tanečné workshopy, a tak ďalej.

Podujatie organizuje Katedra etnológie a folkloristiky Filozofickej fakulty UKF spolu s občianskym združením Tradana. „Záleží nám, aby sa podujatie otvorilo aj širokej verejnosti, mnohé významné podujatia programu sme situovali do popoludňajších hodín. V pondelok popoludní sa v Univerzitnom tvorivom ateliéri uskutočnila diskusia s legendárnym etnológom profesorom Jánom Botíkom, ktorý vlani oslávil 90 rokov,“ hovorí jedna z organizátorov Jana Ambrózová, vedúca Katedry etnológie a folkloristiky FF UKF.

Festival ukončí koncert so zábavou

V utorok 2. apríla o 17.00 hod. opäť v Univerzitnom tvorivom ateliéri ďalší diskusný večer venujeme profesovori Milanovi Križovi. Je to osobnosť, ktorú pozná snáď každý folklorista na Slovensku. Je však známy aj ako prírodovedec, takže v diskusii sa s ním návštevníci zoznámia ako s folklórnym spevákom, vedcom i človekom, ktorý špecifickým pohľadom vníma kultúru svojej rodnej Hrochote,“ pokračovala v predstavovaní programu Ambrózová.

Po diskusií hostia uvidia vystúpenie rómskej Ľudovej hudby Paľáčovcov z Hrochote, ktorí sú podľa Ambrózovej jednou z posledných ľudových hudieb, ktoré si dlhodobo medzigeneračne tradujú veľmi osobitý charakteristický herný štýl. Streda je počas festivalu Etnologické dni už tradične vždy venovaná tancu a vo štvrtok 4. apríla program festivalu ponúkne podujatie Dražovce etnologickými očami. Pôjde o komentovanú prehliadku obce so zameraním na tradičnú ľudovú kultúru, historickú architektúru a špecifiká obce.

Záver festivalu bude od 19.30 hod. v Pube 33 na Štefánikovej ulici patriť výchovnému koncertu spojenému so zábavou s Ľudovou hudbou Pokošovci zo Šumiaca. Tá takisto patrí medzi najlepšie rómske ľudové hudby súčasnosti,“ dodala Ambrózová.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X