Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
temny-les-trhlina-tribec-nitra-kniha-film-gettyimages.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná foto: gettyimages
24. januára 2019 Zaujímavosti od NitraDen.skSITA Diskusia()

Do kín prichádza filmová verzia trileru z pera Nitrana Jozefa Kariku Trhlina

Do slovenských kín prichádza mysteriózny triler režiséra Petra Bebjaka Trhlina.

Celovečerný film známy tvorca nakrútil podľa rovnomenného bestselleru, rodáka z Nitry, Jozefa Kariku z roku 2016. Autor v ňom opisuje záhadné pohorie Tribeč, kde nečakane miznú ľudia. „S producentom filmu Rasťom Šestákom sme sa po prečítaní knihy rozhodli, že to je presne tá vec, ktorú by sme chceli spracovať. Oslovila ma hlavne tým, že sa hrá s niečím reálnym a s niečím fiktívnym a v podstate necháva na divákovi a na jeho rozhodnutí, čomu bude veriť viac – či faktom alebo tej domnelej fikcii a tomu, čo sa môže odohrávať v tom pohorí a čo sa odohralo tým postavám,“ uviedol Bebjak v rozhovore.

Novinka však podľa neho nie je len o miznutí ľudí v tajomnej hore. „To je také východisko, základná situácia, ktorá tomu celému dodáva tú mystiku, no je to aj medziľudský príbeh o dôvere a o tom, čoho sú ľudia schopní pre pár minút slávy,“ ozrejmil režisér, ktorý podľa vlastných slov na pľaci napriek zvláštnej atmosfére strach vôbec necítil.

Malú rolu si zahral aj samotný spisovateľ

Vo filme, ktorý nakrúcali od novembra 2017 do marca minulého roka v pohorí Tribeč, Brne, Nitre aj Bratislave, sa v hlavných úlohách predstavia Matej Marušin, Mária Bartalos, Dávid Hartl a Tomáš Maštalír. Úlohy rozprávača príbehu sa chopil Juraj Loj a malú, ale dôležitú rolu v snímke stvárnil i samotný Jozef Karika.

Keď sme podpisovali zmluvu, hovoril som tvorcom a producentskej spoločnosti, že si môžem vo filme zahrať, ale nech je to nejaká dôstojná rola, primeraná môjmu významu. Oni tejto požiadavke vyhoveli, stvárnil som lesníka Samšályho. Moja úloha spočívala v tom, že som kráčal po lese, obzrel som sa cez ľavé rameno a zmizol som. Nakrúcali sme to asi štyri dni, chcel som tomu totiž dať primeranú hĺbku,“ zavtipkoval Karika.

Z knižného námetu najprv začala vznikať trojdielna televízna miniséria. Jej tvorcovia však napriek vopred dohodnutej spolupráci s TV JOJ nechceli, aby bol projekt odvysielaný len na obrazovkách a potom skončil, tak sa rozhodli nakrútený materiál opäť nanovo zostrihať a vytvoriť z neho aj kinofilm. „Vo filme sme zachovali všetko, čo má ten príbeh v sebe mať, aby bol zrozumiteľný a hlavne, aby mal to napätie, ktoré má mať,“ uzavrel režisér.

Snímku uvedú v slovenských kinách vo štvrtok. Spomínanú minisériu by mala televízia JOJ odvysielať najskôr koncom roka.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X